Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 16.10.2013.
18:53
Beta A

Josipović citirao Đinđića srpskim poslanicima

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je u Skupštini Srbije da dve zemlje nemaju drugog izbora nego da sarađuju u interesu svojih građana i da bez toga neće biti moguće da rešenje teških pitanja.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović 
 

"Naša dva naroda veže i razdvaja kompleksna zajednička prošlost. Imali smo teških trenutaka koji su nas razdvajali, ali i zajedničkih uspeha. Stalno se vraćajući na otvorena pitanja bez da ih zatvaramo, gubimo osećaj za realnost. Potrebno je obnoviti međusobno poverenje, bez čega neće biti moguće rešiti teška pitanja", ukazao je Josipović.

Predsednik Hrvatske je u obraćanju srpskim poslanicima na posebnoj sednici Skupštine upozorio da se Hrvatska i Srbija ne smeju iscrpljivati stalnim gledanjem unazad i ne smeju biti taoci onih grupa koje žive od sukoba.

Josipović - Prvi predsednik Hrvatske koji se obratio Skupštini Srbije

On je čestitao srpskoj vladi "na izboru evropskog puta" i istakao da će Hrvatska pomoći "i Beogradu i svim svojim susedima koliko oni budu tražili i koliko ona bude mogla".

"Fraze da 'idemo u Evropu' ili da se 'vraćamo Evropi' ne znače puno. Puno znače vrednosti koje prihvatamo na tom putu... na kome je potrebno puno više discipline, strateškog razmišljanja i planiranja", ocenio je on. On je ukazao da je međusobna trgovinska razmena Srbije i Hrvatske dobra, "ali daleko od onoga što se može postići", navodeći da je u prvom kvartalu 2013. iznosila 295 miliona evra. Dodao je da je Hrvatska u Srbiju uložila 622 miliona evra, što je 16 odsto od ukupnog ulaganja izvan Hrvatske.

Josipović je ocenio da je odnos između "dva naroda bitan za odnose u celokupnoj jugoistočnoj Evropi" i da je potrebna mnogo jača fokusiranost na zajedničke projekte, naročito infrastrukturne, i zajednički nastup na trećim tržištima.

"Nemamo pravo na izgovore i odlaganje posla koji se mora obaviti za dobrobit naših naroda. Istorija moderne Evrope je istorija praštanja i strateške velikodušnosti", poručio je Josipović i dodao: "Iako je istorija naših odnosa duga, prvi sam predsednik Hrvatske koji je imao čast da se obrati u Skupštini (Srbije), što znači da su naši odnosi došli do tačke sazrevanja".

Život ne može da čeka

Josipović je u obraćanju srpskim poslanicima na posebnoj sednici Skupštine naglasio važnost uspostavljanja međusobnog poverenja i saradnje i citirao reči pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića da "život ne može da čeka".

"Kada sam ja bio mlad, vlakom se od Beograda do Zagreba putovalo četiri sata, a danas je potrebno sedam sati. Ta razdaljina se u Evropi prolazi za sat i po. Izgubili smo dve generacije napretka i sada to moramo nadoknaditi", poručio je Josipović.

Hrvatski predsednik je upozorio da se Hrvatska i Srbija ne smeju iscrpljivati stalnim gledanjem unazad i ne smeju biti taoci onih grupa koje žive od sukoba.

Kao jedan od prioriteta, Josipović je pomenuo rešenje pitanja nestalih u ratnim sukobima devedesetih, kojih ima 1689.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.10.2013. 19:10
'Zivot ne moze da ceka' Zoran Djindjic 'Zivot ne moze da ceka, stoga dodjite u Jasenovac' Ivo Josipovic
Sreda 16.10.2013. 20:02
Mogo je i Antu Paqvelića, bar bi bio iskren. Ovako varalica ostaje varalica
Sreda 16.10.2013. 20:15
i nijedan da se nađe da ga spiči nečim u glavu ? Pa 'de su oni vajni salonski nacionalisti iz dss-a ? Verovatno su ga intezivno mrzeli... u sebi..... ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online