Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 15.10.2013.
12:36

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

I patrijarh za Tačijeve izbore

Patrijarh srpski Irinej pozvao je Srbe na KiM da izađu na lokalne izbore. On je juče u Pećkoj patrijaršiji služio arhijerejsku liturgiju povodom manastirske slave Pokrova Presvete Bogorodice. Poglavar SPC je rekao da bi bilo tragično da Srbi u mestima gde su većina, zbog neizlaska na glasanje, ne budu na vlasti.

Patrijarh Irinej pozvao Srbe da glasaju na lokalnim izborima na KiM

On je dodao da "kada govori patrijarh - govori u ime Crkve", kao i da u SPC "nije bilo posebne rasprave o izlasku Srba na izbore 3. novembra".

Da je bio siguran u patrijarhovu podršku, Aleksandar Vulin, ministar u Vladi Srbije zadužen za Kosovo, verovatno ne bi vodio kandidate Građanske inicijative Srpska za predsednike 10 opština na Kosmetu u Hilandar da bi tamo dobili blagoslov za lokalne izbore koje je raspisala vlast u Prištini.


Verski analitičar Mirko Đorđević ovaj Vulinov potez ocenjuje kao već viđenu zloupotrebu manastira u političke svrhe, ali i kao nepotreban trošak pošto je i srpski patrijarh pozvao kosmetske Srbe da izađu na birališta 3. novembra.


Vulina i kandidate koje je predvodio predsednik liste Srpska Vladeta Kostić, u Hilandaru je primio iguman Metodije.

Nepotreban trošak

Da su bili uvereni da će srpski patrijarh i vrh SPC podržati izlazak Srba na te izbore, pretpostavljam da ne bi uvlačili državu u još jedan nepotreban finansijski trošak za put u inostranstvo. Očigledno nisu bili sigurni imajući na umu ranije oštre stavove srpskog crkvenog vrha po pitanju briselskih dogovora Beograda i Prištine, kaže Đorđević za "Vesti".

"Neka bi blagoslov presvete Bogorodice Trojeručice bio sa našim stradalim narodom i našom stradalom crkvom na Kosovu i Metohiji i neka bi Bogorodica sa svoje tri ruke pokrivala ih uvek i štitila od svakog zla", kazao je iguman Metodije, a saopštila inicijativa Srpska.


- Dobili smo poruku jedinstva, poruku da Srbi budu čvrsti da ostanu svoji na svome i da se ne menjaju, da budu dostojni svojih predaka - rekao je Vulin prema navodima iz istog saopštenja.


Budući da Hilandar u savremenim sekularnim krugovima ima status najveće srpske svetinje za poslednjih dvadesetak godina taj manastir učestalo su pohodili i aktuelni i potencijalni srpski vladari.


- Reč je o klasičnoj zloupotrebi Hilandara radi prikupljanja jeftinih političkih poena. Idući stopama prethodnih srpskih vlastodržaca još od 1991. godine, počev od predsednika, premijera i raznih ministara pa do opozicionih lidera, sve se utrkujući ko će pre u Hilandar, i ovi sada, mada se radi o kosovskim izborima, odlaze po podršku na teritoriju strane države, na Svetu goru atosku, u Grčku, umesto u Pećku patrijaršiju, Gračanicu, Dečane, Devič ili Zočište - rekao je za "Vesti" Mirko Đorđević.

Ministar stigao i na slavu

Delegacija predvođena Kostićem juče je još bila u Grčkoj, dok je Vulin, koji se prvi vratio, odmah otišao u Pećku patrijaršiju gde je proslavljena manastirska slava, Pokrov Presvete Bogorodice.
- Duhovnost našeg naroda kojeg čuva i crkva i država Srbija, jeste nešto što nas zadržava i na ovom mestu. Gde god nije opstala crkva nije opstao ni naš narod - rekao je Vulin prilikom posete Patrijaršiji.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.10.2013. 13:12
mi smo stado bez pastira ... ima vuci da nas ....
Utorak 15.10.2013. 12:48
Da bismo bili gubitnici teritorije potrebno je da ucestvujemo u manipulacijama (pregovori, dogovori, primirja, glasanja ITD ) uvak nas je na to zapad primoravao raznim sredstvima a sada su poceli i nasi (koji su izgleda njihovi) da nas primoravaju na iste poteze. Svanuce srbima kad tad samo sto ce nas biti puno manje.
Utorak 15.10.2013. 17:09
+ Секташ Вулин иде по благослов на Хиландар,патријарх србски позива на изборе кољача Тачија. Боже сачувај и спаси +
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online