Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 14.10.2013.
17:08
Beta A

Odata pošta streljanim Kraljevčanima 1941. godine

Komemorativnom sednicom Skupštine grada Kraljeva, danas je odata počast za 2.190 žrtava nacističkog streljanja 1941. godine, posle čega je u Spomen parku na Lagerskom groblju održan parastos pred velikim brojem građana.

Sećanje na žrtve nacističkog streljanja u kraljevačkom Spomen parku
 

Na komemorativnoj sednici istoričarka i kustoskinja Narodnog muzeja Kraljevo Silvija Krejaković kazala je između ostalog da je isticanje proizvoljnih brojeva streljanih u Kraljevu 1941. godine "još jedan od vidova dehumanizacije kraljevačkog oktobra i njihova dalja uvreda".

"Utvrđivanje imena stradalih, njihovog starosnog doba, mesta rođenja, verske strukture, mesta zaposlenja, nekada samo brojevima navođenih žrtava, obaveza je istoričara koja vraća istorijsku konkretnost, identitete običnih, malih ljudi, u stvari najvećih žrtava rata", navela je Krejakovićeva.

Ona je dodala da podjedanku obavezu ima i društvo, koje izgrađuje svoj identitet "negujući kulturu sećanja, obezbeđujući tako budućnost zarad budućih naraštaja".

"Iza bezličnog naziva Spomen parka je jedno od najvećih stratišta Lagersko groblje, naš duhovni Zid plača, što opominje na vreme kraha svih ljudskih vrednosti, vreme ne tako davno minulo koje nam se može ponoviti ako zaboravimo prošlost", rekla je Krejakovićeva.

Na Lagerskom groblju su posle sirena i intoniranja himne Srbije vence na grobove streljanih položile diplomatske delegacije Rusije, Belorusije i Ukrajine i ispaljeni su počasni plotuni, posle čega su sveštenici Žičke eparhije služili parastos.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović, a glumci Kraljevačkog pozorišta izveli su na groblju scenski oratorijum poeme Bogdana Mrvoša pod nazivom "Oni ljudi", u režiji i dramatizaciji Miodraga Dinulovića.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.10.2013. 17:55
Na grobove streljanih, cvijeće su položile delegacije Rusije, Bjelorusije i Ukrajine...., od Njemaca ni traga ni glasa, a vodeća EU zemlja za demokratiju i slobodu šiptara i svih anti Srba ! A zvanična delegacija vlade Srbije, predsjednik, premijer, ili samozaljubljeni potpresjdnik Vlade...., ne žele da se zamjere Merkelovoj !
Ponedeljak 14.10.2013. 19:09
Streljanim Kraljevcanima nikada nije odata posta. To se odnosi na sve zrtve nemackih streljanja u Srbiji. I dan danas, nasa vlast ne zeli da prikaze istinu o sveukupnom pogromu Srba u Dr.sv.ratu. Pusta nam partizanske filmove kao da komunisti nikada otisli sa vlasti nisu. Svi znamo ko je povukao oroz ali niko ne zeli da prica o tome ko je odgovoran za to. Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj je pucano na Nemce i posto je proglaseno sto za jedan, to jest posto su civili uzeti za taoce. Jasenovac nije bio dovoljan pa je nastavljeno isto i u Srbiji. Molim vas ne zamerite na komentaru.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online