Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Nedelja 13.10.2013.
12:37
D. Dekić - Vesti A

Priznanje Kosova ipak uslov za EU

Potvrda da postoji neformalni britansko-nemački dokument koji predviđa da Beograd i Priština moraju da reše međusobne odnose, stigla je od nemačkog ambasadora u Srbiji Hajnca Vilhelma koji je za utehu poručio da to treba da se desi tek na kraju pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

Novi stari uslovi: Hajnc Vilhelm
 

Taj "non pejpr" je , prema rečima direktora Foruma za etničke odnose Dušana Janjića, pregovarački okvir za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i, kako pojašnjava, zvanični dokument koji je stigao u Vladu Srbije.

Vize (ni)su pretnja

Na pitanje da li Srbiji preti ponovno uvođenje viza zbog velikog broja azilanata u Nemačkoj, Vilhelm je odgovorio da odluku o tome donosi Evropska komisija i da nema razloga za pesimizam. Naveo je i da je prošlog meseca 1.600 građana Srbije zatražilo azil u Nemačkoj, što je rekord u odnosu na sve druge zemlje iz kojih dolaze azilanti.

- Nije jasno zašto ga je Vlada stavila u status državne tajne i nespremno dočekala pregovore. Očito nisu razumeli posledice onoga što su uradili na pregovorima u Briselu u aprilu i onoga što će uslediti u novembru, a to je da su vrata za priznanje otvorena i članicama EU koje do sada nisu priznale Kosovo - tumači Janjić.

On dodaje da će Kosovo priznati Slovačka, Grčka, Rumunija, a da još uvek sa tim pitanjem trguje Španija. Ostaje, prema njegovim rečima, samo Kipar koji kao takav neće blokirati politiku EU prema ovom problemu. To, kako ističe, znači da i Brisel više neće biti statusno neutralan, na šta Vlada Srbije kada je počinjala pregovore sa Prištinom, nije računala, a morala je da zna.


- Beogradu je dostavljen pregovarački okvir, a ovo što je nemački ambasador rekao je praktično amandman Nemačke i Velike Britanije kojem se priključila i Holandija za takozvani novi okvir pregovora. To su već tri države, ali se ne moraju priključiti sve članice EU, jer je non pejpr deo mehanizma za pregovore - pojasnio je Janjić i dodao će međunarodni predstavnik na terenu procenjivati da li se ostvaruje normalizacija, što će verovatno trajati duže od pregovaračkog procesa.

Postepena normalizacija

Da pregovori počnu u januaru 2014, očekuje i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc koji je naglasio da EP želi nastavak istorijskog dijaloga Beograda i Prfištine, tako da se odnosi "sve više normalizuju".
- Budućnost i Srbije i Kosova treba da bude u EU - kazao je Šulc i dodao da su pravila u procesu proširenja "jasna i da ne bi trebalo da bude novih uslovljavanja".

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.10.2013. 17:38
PA SVAKO KO ZNA DA ČITA IZMEĐU REDOVA I DA RAZMIŠLJA SVOJOM GLAVOM ZNA DA JE PRIZNANJE KOSOVA USLOV SVIH USLOVA I DA JE TO TAKO OD PRVOG DANA!!! Zašto se po medijima toliko kuka za tom i takvom EU kad u Evropi ima puno zemalja koje niti su članice EU ni NATO-a i svoji su na svome !!!
Nedelja 13.10.2013. 14:27
I što sad euroljubci?
Nedelja 13.10.2013. 15:16
nisu amerika i njeni poltroni usli u RAT zarad mentol bomboncica , vec da otmu i osvoje teritoriju !!!! koj smo mi narod i koj e smo mi teske budale sve redom debili , sve moj do moj ega .. kao narod smo to i zasluzili jer vecini i JE iQ manji od broja cipela koji nose !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online