Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 13.10.2013.
13:05
J. L. Petković - Vesti A

Tačijeve takse samo za Srbe

Vlada Hašima Tačija najavom diskriminatorskih mera unosi dodatni nemir u i onako trusno područje preševske doline. Tim merama, takođe se obesmišljava deo sporazuma postignutih u Briselu.


Besplatno samo za Albance: Prelaz Merdare
 

Dok premijer Srbije Ivica Dačić strahuje da bi nastavkom iseljavanja Srba "Jug Srbije mogao da se puni predstavnicima drugih naroda koji bi kroz 100 godina, na primer, mogli ovaj deo Srbije da proglase svojom istorijskom teritorijom", Tači čini sve da Albance iz tog kraja veže za Prištinu.
 

Samo autobusom

Plaćanje takse za osiguranje za putnička vozila je jedan od razloga što mnogi Srbi, recimo iz Kraljeva, na Kosovo idu autobusom. Ako ste Srbin iz centralne Srbije mogućnosti kretanja su vam ograničene. Za razliku od svih ostalih država, sa srpskim dokumentima ne može da se iznajmi auto u Prištini u rent-a-kar agenciji, niti je moguće da legano upravljate sa vozilom koje ima KS ili RKS tablice, jer nije dozvoljen prenos ovlašćenja.

Naime, na sastanku sa predstavnicima iz Preševa, Medveđe i Bujanovca, Tači je najavio da će građani samo tih opština ubuduće moći da ulaze na Kosovo bez uplaćivanja takse za vozila, a da bi se "stvorili mnogo lakši uslovi i okolnosti za kretanje".


- Od 21. oktobra ove godine će u potpunosti biti ukinute takse na vozila koja ulaze ili izlaze sa teritorije Kosova i te obaveze će preuzeti Vlada Kosovo. Sve što zavisi od vlade mi ćemo to realizovati, te ciljeve i stremljenja lidera Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, saopštila je Tačijeva kancelarije nakon susreta.


Lider pokreta "Srbija, Demokratija, Pravda" Oliver Ivanović kaže da je to aposlutna diskriminacija, i da taj potez treba shvatiti kao znak početka izborne kampanje, ali ne samo za lokalne izbore.
 

Oliver Ivanović

- To samo ukazuje da Albanci sa juga Srbije pokrajinu vide kao svoju matičnu dražvu, iako niko ne može imati dve ili tri matične države, već samo jednu. Takođe, to ukazuje da ima Albanaca koji svakodnevno gravitiraju ili žive u području Obilića, Kosova Polja i Prištine i da on namerava da ovakvim potezima kupuje glasove tih ljudi. Očigledno je to znak i da je Tači ušao u kampanju, a to bi značilo i prekidanje ili usporavanje implementacije sporazuma iz Brisela - kaže Ivanović.


Takse su upostavljene kao posledica briselskog dogovora o slobodi kretanja, zbog čega su žestoko negodovali Srbi koji žive na Kosovu, prvo zbog troškova oko promene tablica na automobilima, a potom zbog naplate osiguranja svaki put kada prelez administratvine prelaze.

Univerzitet u Preševu

Tači se nada da će "u bliskoj budućnosti imati sastanke i na nivou premijera da bi se istražile sve mogućnosti za institucionalizaciju prava Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi".
- Ta prava moraju biti u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, polazeći od otvaranja univerziteta u Preševu, koji će Vlada Kosova u potpunosti podržati, poručio je Tači na sastanku sa predstavnicima Albanaca iz tri opštine sa juga Srbije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.10.2013. 15:13
Сад ће пијани дебели пендрек-издајник од Миљацке да се мало буса у груди "јуначке" и да се буни,ал на крају ће и ова Тачијева свињарија да прође,као што су прошле и све до сад.
Nedelja 13.10.2013. 17:34
...Ivica mu se treba okrene i to bez vazelin, jer je toliko pao pod njegov(tacijev) itisak da izgleda(ako ne vise)da mu je zena.
Nedelja 13.10.2013. 19:09
Све је то једна држава Србија и не треба да буде никаквих такси и осталих ср*ња.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online