Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 13.10.2013.
00:02
rts.rs A

Vukić: Skrining nije službena tajna

Državni sekretar u MUP Srbije Vanja Vukić rekao je da će Srbija, posle bilateralnog skrininga u decembru, dobiti izveštaj Evropske komisije o razlikama između domaćeg pravnog sistema i pravnih tekovina EU i naglasio da je "nespretna formulacija" zaposlenih u tom ministarstvu izazvala nedoumice da li je proces skrininga službena tajna.

Vanja Vukić

Kao šef tima za pregovaračko Poglavlje 24, koje se odnosi na oblasti pravde, slobode i bezbednosti, Vukić je najavio da će, posle izveštaja Komisije u decembru, biti predložen vremenski period u kojem će Srbija prilagoditi svoje pravne propise evropskim.

Tek posle tog izveštaja, videćemo šta su naši najveći problemi i poteškoće u pristupnim pregovorima sa Unijom, objasnio je Vukić. On je podsetio da su delegaciji Beograda početkom oktobra u Briselu, na sastancima eksplanatornog skrininga, predstavljene pravne tekovine EU koja se tiču Poglavlja 24.

"Nije bilo nikakavih iznenađenja", ocenio je Vukić i naglasio da "naša delegacija bila jedinstvena, stručna i dobro pripremljena za taj analitički pregled pravnih tekovina EU".

"Mi smo unapred pripremili pitanja, na osnovu agende koju smo dobili od predstavnika Komisije", precizirao je Vukić, ističući da je Ministarstvo unutrašnjih poslova dosta napredovalo i pre početka procesa skrininga.

Pomenuo bih graničnu policiju koja je dosta toga primenila u praksi, prilikom procesa vizne liberalizacije, kao i po pitanju sprečavanja nasilja na sportskim priredbama, ilustrovao je Vukić.

Povodom primedbi da mediji nisu mogli da prate proces skriniga, jer je proglašen službenom tajnom, Vukić je ocenio da se radi o nespretnoj formulaciji službenika MUP. Eksplanatorni skrining se pratio video linkom na dva mesta u Beogradu, u MUP i Skupštini Srbije.

"Na taj prenos su pozvani i predstavnici nevladinog sektora, tako da se ne može govoriti o službenoj tajni", naglasio je Vukić.

Mogu da naglasim da je to bila nespretna formulacija službenika MUP koji su obaveštavali sve učesnike praćenja prenosa video linkom. Ne postoji nikakva službena tajna, rekao je Vukić, jer se tačno zna procedura utvrđivanja službenih tajni i kako se u takvim slučajevima postupa.

Ono što je unelo zabunu, smatra Vukić, jeste da smo od Evropske komisije zamoljeni da se proces skrininga ne snima i da se ti snimci ne emituju javno, ali se ceo proces može posmatrati i slušati, kao osnov za pisanje članaka i izveštaja.

Vukić je precizirao da je od Evropske komisije stigla molba da se televizijski snimci ne koriste, niti objavljuju imena osoba koja su predstavljala evropski pravni poredak i tekovine, i najavio da se MUP slične greške neće ponoviti tokom decembarskog sastanka.

"U procesu pregovora sa EU o poglavlju 24 od MUP-a Srbije se očekuju detaljna reorganizacija, promena sistematizacije, načina funkcionisanja, kao i da novi zakoni, podzakonska akta i pravilnici budu usklađeni sa propisima Unije", zaključio je Vukić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.10.2013. 00:18
Sta znaci skrining?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online