Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.03.2010.
15:07
Srna A

Ruski akademici: Sačekajte sa rezolucijom!

Ruski akademici pozvali su danas poslanike Skupštine Srbije da ne žure sa rezolucijom i osudom zločina u Srebrenici dok ne budu razjašnjene sve okolnosti u vezi sa ovim događajem.

U otvorenom pismu Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka upućenom poslanicima Skupštine Srbije u vezi sa osudom zločina u Srebrenici koje je potpisala doktor istorijskih nauka Jelena Guskova, ruski akademici izražavaju spremnost da sa srpskim naučnicima i naučnicima iz drugih zemalja prouče "slučaj Srebrenica".

Srbi nisu krivi

Podseća se da su još živi svedoci, učesnici tih događaja, kao i da su progovorili holandski mirotvorci, a svoja istraživanja objavljuju naučnici, između ostalog i na Zapadu."Ne treba srpski narod da snosi odgovornost za to što nije uradio. Ne treba rukovodstvo beskonačno da se izvinjava, ponižava, podrivajući tako samopoštovanje naroda. Posle toga, sutra niko neće poći da brani otadžbinu, neće štititi svoju zemlju i boriti se za njenu nezavisnost", navodi se u pismu.

Ruski akademici smatraju da "ne treba žuriti sa priznanjem svoje krivice i sa izvinjenjem dok sve okolnosti vezane za događaje u Srebrenici ne budu razjašnjene i ne postanu opšte dobro javnosti".

"Inače će to biti težak teret i optužba na plećima celog srpskog naroda, postaće potvrda verzije NATO-a o krivici Srba za sve što se događalo na Balkanu 90-ih godina i opravdanje za bombardovanje 1999. godine", navodi se u pismu.

U pismu se dodaje da je danas problem Srebrenice postao predmet političke spekulacije u koju uvlače Srbe, iako se pojavljuje sve više podataka da je Srebrenica isplanirana i dobro izvedena operacija zapadnih specijalnih službi.

"Laž o Srebrenici se širi po svetu ogromnom brzinom i boriti se s njom postaje sve teže. Muslimansku verziju žrtava niko i ne pokušava da proveri, svi je prihvataju kao aksiom. Ipak, podaci o broju žrtava nisu potvrđeni činjenicama, slika događaja u julu 1995. godine ostaje nejasna, podaci protivrečni, a mnoge optužbe izmišljene", navodi se u otvorenom pismu.


U pismu se navodi da je sada glavni zadatak ispitati taj složeni period iz rata u BiH, proveriti sve činjenice, pokazati nove podatke, dati nauci, medicini i pravnoj ekspertizi sve objavljene činjenice, provesti analizu dokumenata, obelodaniti uzročno-posledičnu vezu sa prethodnim događajima vezanim za uništavanje srpskog življa i dati svetu pravednu sliku događaja u Srebrenici.

Centar za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka podseća da je ovaj ruski institut organizovao međunarodnu konferenciju posvećenu Srebrenici na kojoj je učestvovalo više od 30 naučnika iz različitih zemalja.

Prvi put su, dodaje se, pravnici, istoričari, patologoanalitičari, demografi i istraživači iz drugih oblasti analizirali podatke, pronašli mnoge protivrečnosti u zvaničnoj verziji, prikazali su novu metodiku istraživanja broja žrtava.

"Svi događaji su stavljeni u istorijski kontekst, otvoreni su novi aspekti događaja koji mijenjaju opštu sliku dešavanja. To je dalo mogućnost da se drugačije gleda na problem Srebrenice i da se počne preispitivati oficijalna verzija", navodi se u pismu srpskim poslanicima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online