Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 12.10.2013.
00:06
RTS A

Čekamo ruske avione, raketne sisteme i radare

Zamena lovaca bombardera "mig 21" savremenijim "migovima 29" koji neprekidno dežuraju na Aerodromu Batajnica među vazduhoplovcima je protumačen kao prvi znak skorog dolaska ratnih aviona iz Rusije. Sledeća godina mogla bi da bude značajna za vojno vazduhoplovstvo Srbije. Konkretna ponuda uskoro bi trebalo da stigne u Srbiju, ali zasad nije poznato šta će Rusi tražiti zauzvrat i kakvi će biti detalji robnog kredita kojim će letelice biti plaćene.

Sve se zna, osim ko će da plati i koliko će da košta zamena lovaca bombardera "mig 21" savremenijim "migovima 29"
 

Da o nebu Srbije brine par "migova 29", javnost Srbije uverila se na nedavno održanoj vežbi "Grom", koja je održana na batajničkom aerodromu. Kako objašnjavaju avijatičari, to će "razmrdati" posade ovih letelica, i pilote viđene da lete na ruskim "migovima".

Pitanje jačanja krila postaje sve bitnije, jer bi zbog zastarelosti tehnike i isteka resursa avionima sledeća godina mogla da bude izuzetno kritična za domaću avijaciju. Niko, međutim, još nema odgovor kolika će biti cena ovih letelica.

U Ministarstvu odbrane kažu da razgovori sa Rusima o ovim pitanjima još nisu završeni. Na stolu nisu samo "migovi 29 M2", već je reč o mnogo širem aranžmanu, čije preciziranje zahteva duže vreme.

Eksperti u "Momi"

Sastavni deo aranžmana sa Rusima jeste i modernizacija Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" u Batajnici, koji bi trebalo da dobije sertifikat za remontovanje ruskih aviona. U tom cilju "Momu" je posetio i ekspertski tim ruskog Ministarstva odbrane, koji je sa našim vlastima dogovarao detalje posla.

"Reč je i o raketnim sistemima i savremenim radarima. Cilj nam je da ovim poslom omogućimo efikasniju odbranu nacionalnog, ali i međunarodnog vazdušnog prostora", kažu u Ministarstvu.

Osim nabavke aviona sa predstavnicima ruskog Ministarstva odbrane biće reči i o nabavci savremenih radara za sistem PVO.

Uspeh ovog posla otvoriće vrata drugoj fazi pregovora, tokom koje će na stolu biti i pojačanje naše vojske ruskim PVO sistemima "S-300" i "pancir".

Opcija koja se sve češće pominje u vojnim krugovima je i da bi centralna stvar dogovora sa Rusima, umesto aviona, trebalo da bude nabavka raketnog sistema.

Sastavni deo završnih razgovora o kupovini aviona biće i pitanje obuke srpskih oficira u Rusiji. Poslednja generacija naših pilota prošla je obuku za letenje na "mig 29" još 1997. godine.

POVEZANE VESTI

Subota 12.10.2013. 00:58
dobićemo migove na rate da uništimo ustaške zrakomlate..
Subota 12.10.2013. 00:15
Migovi 21 nisu lovci bombarderi nego presretaci.
Subota 12.10.2013. 01:43
1.nase nebo nije nase i to od 2004. godine.a zasto nije nase to treba da pitamo "naseg" bivsheg ministra vuka brankovica, pardon vuka draskovica i "naseg" bivsheg ministra odbrane u ono vreme borislava tadica . 2. taj jadan dvojac ne moze da brani ni beogradski pashaluk a kamoli "srbsko" nebo te 29-tek sluze samo za puvanje ko sto je i do sada bilo , zalosno je sto su 21.ce koje su ostale operativnije nego 29-tke 3. uporedimo na primer atinu .atinu 4uva/4uvalo 14 lovaca miraza 2000.SAMO ATINU ! 4.nama treba oko 60-70 savremenih aparata tj 6 eskadrila minimum. 5.i da ih sutra dobijemo dzaba je jer je DOS napravio veliki diskontinuitet od 12 godina-rezultat nemamo kadra nemamo pilote ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online