Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 10.10.2013.
10:48
Telegraf A

Homoseksualnost u udžbenicima - da ili ne?

Tema homoseksualnosti za sada se obrađuje jedino u deset vojvođanskih škola kroz predmet Zdravstveno vaspitanje. Psiholozi smatraju da bi ova tema doprinela smanjenju predrasuda, ali i nasilja nad LGBT populacijom.

Slika u udžbeniku Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju
 

Tek što se prašina oko uvođenja seksualnog obrazovanja malo slegla, Vojvodinu je potreslo novo pitanje − šta deci kroz ovaj predmet reći o homoseksualnosti? Bujicu različitih reakcija izazvala je slika u udžbeniku o "Zdravstvenom vaspitanju o reproduktivnom zdravlju" na kojoj se dvojica dečaka drže za ruke i opis homoseksualizma kao "normalne i pozitivne varijacije ljudske sekusualnosti".
 

Nakon što je javnost saznala za ovu nastavnu jedinicu, pokrajinski odbor DSS-a zatražio je ostavku pokrajinske sekretarke Marinike Čobanu.


- Taj udžbenik na jasan način propagira homoseksualnost kao opredeljenje. Knjiga služi za indoktrinaciju dece – poručuje portparol pokrajinskog odbora DSS-a Milenko Jovanov.
 

S druge strane, pripadnici LGBT populacije, ali i psiholozi smatraju da ovakvih nastavnih jedinica treba da bude više i da bi se na taj način sprečilo razvijanje predrasuda, ali i nasilja prema svima koji imaju drugačije karakteristike. Gej aktivista Boban Stojanović kaže da ova tema gotovo uopšte nije zastupljena u srpskim udžbenicima, kao i da bi je trebalo uvesti, ali tek u starijim razredima osnovne škole.


- Ova tema bi trebalo da se obrađuje kroz obrazovni sistem, jer bi to doprinelo razvoju tolerancije i poštovanju različitosti kod mladih ljudi. U našim udžbenicima ova tema se nikako ne pominje. Ipak, verujem da bi je trebalo uvesti tek za starije razrede osnovne škole, od petog do osmog, jer su osnovci do četvrtog razreda još mali i nisu upućeni šta to znači – kaže Stojanović za Telegraf.
 

Psiholog i psihoanalitičar Vesna Brzev Čurčić takođe smatra da se ova tema gotovo i ne pominje u školskim udžbenicima, ali i da je "apsolutno potrebno da se obrađuje kroz nastavne jedinice".
 

- Od petog razreda pa nadalje trebalo bi uvesti jedinice koje se tiču poštovanja ljudi koji imaju drugačije karakteristike, i to bi smanjilo strah od različitosti. To bi takođe smanjilo i količinu otpora prema drugima, jer je različitost obostrana kategorija – smatra Brzev Čurčić.
 

Ona objašnjava da bi u svim školama u Srbiji ove teme trebalo obrađivati kroz časove građanskog vaspitanja, psihologije, ali i časove razrednog starešine. Takođe, školski psiholozi bi ovde trebalo da imaju veliku ulogu. Pojedini stručnjaci, s druge strane, smatraju da bi uvođenje ove teme u redovni nastavni program izazvalo burnu reakciju drugih osetljivih grupa koje bi tražile da se i "njihova priča priča kroz obrazovni sistem".


U svakom slučaju, psiholozi i pedagozi smartraju da je neophodno u škole uvesti programe koji će se baviti tolerancijom prema različitosti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.10.2013. 11:10
дно дна.
Četvrtak 10.10.2013. 19:33
Mamu Vam pedersku, rak Vas pojeo
Četvrtak 10.10.2013. 14:27
Jwdno je sigurno: SRBIJA CE PRE ILI KASNIJE MORATI DA SE PRIKLJUCI SVETSKOM RAZVITKU I sigurno je da Niko nece Srbiji da se prikloni DOTLE JE SRBIJA SVOJ SOPSTVENI ZATVOR a oni koji se bore za Korak sa svetskim razvitcima su borci za svoj narod i za pokolenja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online