Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.10.2013.
04:46
Đ. Janković - Vesti A

Tvrđava cara Justinijana

Na brdu Orlovine, iznad malozvorničke varoši, ovih dana mala ekipa arheologa radila je na iskopavanjima utvrđenja starog 15 vekova. Veliko utvrđenje je potpuno neistraženo, iako se za njega zna već nekoliko decenija. Dvonedeljne istraživačke radove predvodio je dr Dejan Radičević, docent Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a finansirani su iz opštinskog budžeta Malog Zvornika.

Deo bedema u centru Malog Zvornika
 




Odmah preko puta opštinske zgrade, tik uz magistralu, nalaze se tragovi bedema utvrđenja koji se padinom penju sve do lokacije Orlovine, odakle puca pogled na Zvorničko jezero. Uskom stazom ide se kroz šumu u kojoj su vidljivi tragovi zidina. Vidno je mesto gde je bila kapija, a najočuvaniji deo bedema je visok nekoliko metara.


- Reč je o složenom arheološkom utvrđenom nalazištu, koje se sastoji iz bar tri dela, utvrđenja na vrhu, podgrađa i donjeg grada koji dolazi na Drinu. Ta tvrđava obuhvata oko 400 sa 400 metara u donjoj zoni, dok se na vrhu sužava. Ona je po dimenzijama izuzetna i tu se moralo nalaziti neko regionalno sedište. Ovuda su u rimsko doba i u srednjem veku prolazili svi ključni drinski putevi. Utvrđenje je podignuto na mestu odakle se mogu kontrolisati sve okolne putne komunikacije, a ovaj pravac bio je naročito značajan u srednjem veku zbog velike trgovine između Srbije i Dubrovnika.

Arheolog Dejan Radičević i Zoran Jevtić, zamenik predsednika opštine

- Očigledno je ovo ključna tvrđava za kontrolu svih okolnih puteva, ali i mnogobrojnih rudnika. Kad smo počeli da istražujemo, pretpostavili smo da ćemo naći utvrđenje koje je savremeno sa susednim Zvornikom, a čak smo očekivali tragove života iz perioda turske vlasti na ovim prostorima. Međutim, ovo je utvrđenje iz 6. veka s tim što je moguće da je krajem 6. ili početkom 7. veka ovde prestao život, da bi se nastavio u 9. veku i trajao i u narednom. To je izuzetno zanimljivo razdoblje naše prošlosti, kraj antičke civilizacije i početak srednjovekovne. Vreme vladavine cara Justinijana Prvog (527-565 godine) kad je u balkanskim provincijama pokrenuta ogromna građevinska delatnost. U tom periodu je verovatno izgrađena i tvrđava u Malom Zvorniku - objašnjava dr Radičević.


Na vrhu lokaliteta se vredno radi jer je potpuno pokriven građevinskim objektima tako da to nije bilo utvrđeno selo, a otkriveno je i zdanje koje je verovatno ogromna crkva, ali se mora ozbiljnije istražiti. Crkva je otkrivena u šumi, a prema onome što je do sada ustanovljeno, ona spada u red naših ranovizantijskih crkava i monumentalnih je dimenzija.


Inače, istraživanje je započeto na inicijativu profesora istorije Dejana Pavića i uz podršku malozvorničke opštine.


- Ovaj lokalitet nije u našoj arheološkoj literaturi sasvim nepoznat. Još 70-ih su ostavljene zabeleške o samom nalazištu, ali je decenijama ostalo zapostavljeno, u senci srednjovekovnog grada Zvornika na levoj obali Drine koji je dobro poznat u istorijskim izvorima i arheološki je istraživan. Bilo bi dobro da se ispita i malozvornička tvrđava koja je svakako izuzetan kompleks - kaže Radičević.


Dok se napreduje ka vrhu, zadivljuje količina kamena ugrađenog u bedeme. Utvrđenje na Orlovini svakako može biti turistička atrakcija ne samo Malog Zvornika.
 

Crkva i cisterna

Na vrhu utvrđenja nalazi se veliko udubljenje kružnog oblika, za koje se pretpostavlja da je cisterna za vodu koja je bila neophodna u vreme dužih opsada.


Pametna opština

Mali Zvornik ima urađeno idejno rešenje za plutajući hotel na Zvorničkom jezeru, Zvorničko jezero, Radaljsku banju, podzemni grad Karađorđevića, a utvrđenje bi samo moglo da popravi turističku ponudu.
- Želimo da razvijamo turizam, a u tome bi svakako mogao da pomogne i ovaj lokalitet. Podržali smo arheološka istraživanja jer vidimo da je ovo nešto što svakako može obogatiti turističku ponudu Malog Zvornika - kaže Zoran Jevtić, zamenik predsednika opštine.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online