Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.10.2013.
12:45
Srna A

Vulin: Rešiti probleme koje pravi Priština

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izrazio je očekivanje da će u Briselu biti rešeni bar neki od problema koje pravi Priština, ako ne i većina, navodeći da zabrana ulaska srpskim funkcionerima na Kosovo ugrožava primenu Briselskog sporazuma.

"Znamo da ne može sve da bude po pravu i pravdi. Ali, elementarni uslovi za normalno funkcionisanje i pristojan izlazak Srba na kosovske izbore, da njihov glas ne bude pogrešno protumačen ili da se broji bez njihovog učešća, je stvarno nešto na šta se ne može pristati", izjavio je Vulin, komentarišući večerašnji sastanak premijera Srbije Ivice Dačića, premijera samoproglašenog Kosova Hašima Tačija i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Briselu.

Aleksandar Vulin

Vulin je rekao novinarima da je zabrana predstavnicima države Srbije za odlazak na Kosovo i Metohiju za vreme predizborne kampanje jednostrani akt Prištine koji potpuno menja sve dosadašnje dogovore i praksu koja je funkcionisala.

"Očigledno je da je Priština najveći protivnik izlaska Srba na kosovske izbore", naglasio je Vulin.

On je dodao da ne može da se objasni da potpisnik Briselskog sporazuma (premijer Srbije Ivica Dačić) ne može da ode na Kosovo i Metohiju da provede taj sporazum.

"Kako da objasnite da očekujete visok izlazak Srba, ali da ne bi bilo dobro da ih na te izbore pozovu oni kojima veruju, a to su predstavnici Srbije. Priština se plaši da će se politička situacija na Kosovu i Metohiji nepovratno promeniti i taj strah je potpuno opravdan", istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, politička situacija na Kosovu i Metohiji ulaskom Srba na kosovske izbore nepovratno će se promeniti, jer njima više niko neće moći da vlada bez njih.

"Briselski sporazum je tako predvideo, a mi ćemo se toga čvrsto držati, ali je sada to sve ugroženo", rekao je Vulin, navodeći da probleme pravi Priština i da Beograd do sada nije napravio nijedan jedini problem u provođenju sporazuma.

On je dodao da Srbija nije pokušala nikog da uceni, ništa da zloupotrebi, nikome da stvori atmosferu u kojoj nije moguće provoditi Briselski sporazum i da se postavlja pitanje - koliko to Beograd treba da bude fleksibilan.

Vulin je rekao da je posledica toga što u Centralnoj izbornoj komisiji tzv. Kosova ne postoji predstavnik liste "Srpska", zbog čega se pojavio podatak da na Kosovu ima 1,7 miliona glasača, isto koliko i stanovnika.

"Da li je moguće da je Kosovo i Metohija jedino parče zemlje na kugli zemaljskoj na kome nema nikog mlađeg od 18 godina? Kako je moguće da interno raseljeni Srbi ne mogu da glasaju. Onda to znači legalizaciju etničkog čišćenja", zaključio je Vulin.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.10.2013. 12:52
Šiptari se ponašaju kako njima odgovara . To što MAŽU G.VNIMA SRPSKE IZDAJNIKE TO BI SVAKO NORMALAN URADIO SVAKOM IZDAJNIKU . "ROK UPOTREBE BEOGRADA" NA KOSOVU JE OČITO ISTEKAO ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online