Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 07.10.2013.
03:36
D. N. P. - B. R. A

Terorom proteruju Srbe sa Kosova

Nasilje nad Srbima povratnicima na Kosmetu se nastavlja. Grupa Albanaca u petak je pretukla petoricu Srba dok su brali jabuke u ataru sela Gojbulja, kod Vučitrna.

Foto: Ilustracija

Predsednik Gojbulja Bratislav Kostić je objasnio da su Srbi pošli traktorom da beru jabuke i da su nabrali oko 50 džakova, a onda su napadnuti. Policija je vratila traktor sa samo četiri džaka jabuka, a meštani kažu da su videli Albance kako jabuke iz džakova bacaju u reku.

Otimaju oranice

 

Meštani Gojbulje ranije su tražili od zamenika premijera Kosova Slobodana Petrovića da reši problem sela Miroče koje je udaljeno tri kilometra od njihovog, a iz koga su Srbi izbegli posle martovskog progrona 2004. U tom selu je, kako je naveo, jedna albanska porodica uzurpirala više desetina hektara zemljišta, što želi da uradi i sa zemljom sela Gojbulja.

Povređeni Srbi - Milan Jovanović, Mirko Tomašević, Branimir Markovići Jovan Jovanović - pušteni su na kućno lečenje. U kosovsko-mitrovačkoj bolnici zadržan je najteže povređeni Aleksandar Perić. Lekar Saša Dimić kaže da Perić ima teške povrede u predelu vrata, glave, leđa, ruku i nogu, ali da nije u životnoj opasnosti. Napadnuti je ispričao kako je sa svojim rođacima i komšijama došao na obod sela da obere jabuke i da su Albanci napali kad su se spremali da krenu svojim kućama.

- Iz obližnjeg voćnjaka osmorica krupnih mladića koji su nosili motke su nasrnuli na nas i udarali nas dok nismo pali na zemlju. Branili smo se koliko smo mogli, ali su oni nastavili da nas šutiraju nogama po stomaku, grudima i glavi - ističe on i naglašava da ovo nije prvi napad na njega i njegove komšije.

Kako navodi, od 1999. meštani su stalna meta Albanaca iz Miroče.

- Oni su nas napadali da bi nam potom sa njiva odnosili krompir, kukuruz, jabuke, pasulj i drugu letinu. Džaba smo se žalili Kosovskoj policiji, nijednom od napadača, iako ih je lako identifikovati jer ih sve poznajemo, nije falila ni dlaka sa glave - kaže Perić.

Napadnuti i pretučeni Milan Jovanović kaže da su se Albanci toliko osilili, pa uzurpiraju i njihova imanja.

- U selu ima još 60 srpskih domaćinstava. Albanci po svaku cenu žele da nas oteraju i otmu nam zemlju i kuće. Ako nas neko ne zaštiti, teško da ćemo opstati- naglasio je Jovanović.

S druge strane, Šiptari su pucali na radnike Srbijašuma u ataru kuršumlijskog sela Trmka na administrativnoj liniji s Kosovom. Živorad Janićijević, radnik Srbijašuma koji je jedva izvukao živu glavu, kaže da je pucnjava trajala desetak minuta

- U jednom delu izbrojali smo posečena stabla i vršili procenu štete. Kad smo se malo približili administrativnoj liniji sačekala nas je rafalna paljba iz nekoliko pušaka, a čuli su se i pojedinačni pucnji, verovatno iz pištolja. Meci su fijukali kroz krošnje drveća, a mi smo se sakrili iza stabala - ispričao je Janićijević.
 

Radnici preduzeća Srbijašume pobegli su kroz šumu ka teritoriju opštine Kuršumlija. Slučaj je prijavljen policiji, ali ona nije utvrdila ko je pucao.

I bunari na meti

 

Srbima povratnicima u selu Grabac kod Kline ukradena je sedma pumpa za vodu sa bunara iz koga toče vodu za piće. Predsednik sela Radonja Magić rekao je da je policija obavila uviđaj, ali da nijedan kradljivac pumpi do sada nije otkriven.


- Ovo je sedma pumpa za vodu koja je ukradena od kako smo se 2002. vratili u naše selo. Pre rata svi smo imali svoje bunare, ali su te bunare zatrpali. Po povratku, vodom smo se snabdevali sa manjeg izvorskog bunara, koji je Kfor na naš zahtev proširio 2008. - rekao je Magić. Meštani su sada primorani da vodu za piće donose peške sa izvora koji je udaljen 700 metara. U selu Grabac je pre rata bilo 44 domaćinstva, a danas živi osam porodica.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.10.2013. 13:10
Upravo je siptar pekar iz Prizrena oteo lokal sa centra Novih Banovaca srpskom vrhunskom pekaru uz dogovor sa vlasnikom lokala za malo vecu kiriju. Sada su Srpska deca iz skole i ostali mestani naterani da kupuju siptarsko pecivo u koje siptari redovno pisaju (hvalili su se medjusobno na albanskom, a jedan mestanin izbeglica sa KiM ih je cuo i razumeo), dok je Srbin morao dalje da se preseli ne bi li zaradio za zivot. Sada siptar ima tri pekare samo u tom mestu a okolo jos dosta, pa se moze reci da je uveo monopol. Rade mu neprijavljeni arnauti sa kosova i samo ih dovlaci ovde sa porodicama i ne pricaju srpski! Ne znam samo ko ga finansira jer on sa losim kvalitetom ne moze to da zaradi!!!
Ponedeljak 07.10.2013. 12:17
nista novo oni proteruju od 1941 . a sa strane tzv srbske vlade nista novo od 1944. jer po tom pitanju nista ne radi i cuti ..a ko to tako radi on to odobrava siptarske akcije
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online