Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 06.10.2013.
20:01
Beta A

Kongresmeni SAD: Da bude gej parade

Američki kongresmeni uputili su apel Vladi Srbije da podrži prava LGBT zajednice, pošto je nedavno zabranjeno održavanje Parade ponosa u Beogradu.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, povodom nedavne zabrane Parade ponosa u Beogradu, američki kongresmen Elsi Li Hejstings srpskom premijeru Ivici Dačiću poslao je pismo u kojem je preneo zabrinutost za osnovne slobode i ljudska prava lezbejske, gej, biseksualne i transrodne (LGBT) populacije u Srbiji.

U pismu koje je, uz Hejstingsa, potpisalo još sedam kongresmena, oni apeluju na Dačića da povuče odluku o zabrani održavanja Parade ponosa i podrži demokratske principe i ljudska prava. Oni takođe traže da srpska vlada primeni politiku koja promoviše veću toleranciju i prihvatanje svih pojedinaca, a koja pomaže i u sprečavanju diskriminacije i nasilja.

Foto: Ilustracija

"Duboko nas zabrinjava činjenica da postoji zakon protiv diskriminacije koji je na snazi u Srbiji, ali se ne primenjuje", navodi se u pismu kongresmena.

Američki kongresmeni izražavaju zabrinutost jer je, kako kažu, Srbija propustila još jednu priliku da iskaže posvećenost poštovanju ljudskih prava i dodaju da zabrana Parade ponosa predstavlja kršenje osnovnih sloboda koje predstavljaju osnov demokratskog društva.

"Kao članove Kongresa SAD, uznemirava nas vladina odluka da zabrani Paradu, pošto to podstiče netoleranciju i diskriminaciju građana LGBT orijentacije i njihovih porodica. Štaviše, odluka da se zabrani Parada predstavlja kršenje osnovnih sloboda okupljanja, govora i izražavanja, koje su od ključnog značaja za stvaranje jakog i vitalnog društva", ukazuju kongresmeni u pismu.

Oni podsećaju da je osnovna obaveza svakog demokratskog društva da obezbedi zaštitu jednakih ljudskih prava svakog građanina, a da nasilje i pretnje ekstremističkih grupa nasiljem ne treba da budu zastupljene u demokratskom diskursu.

"Iako je odluka o zabrani Parade Ponosa doneta iz bezbednosnih razloga, veoma smo razočarani što nikakve zakonske mere nisu preduzete protiv pojedinaca koji su ohrabrivali nasilje, a za koje se zna da su učestvovali u aktima nasilja protiv pripadnika LGBT zajednice u Srbiji", ističe se u pismu.

Ukazujući kako je "zaista sramota da su pretnje ekstremističkih grupa odlučile o ishodu ovog skupa", kongresmeni su istakli da Vlada Srbije ne sme dozvoliti da građani Srbije izgube veru u sposobnost vlade da stane na put nasilnom ekstremizmu.

"Zbog toga, uz dužno poštovanje, pozivamo organe države Srbije na svim nivoima da preduzmu korake u pravcu sprečavanja diskriminacije i zaštite osnovnih sloboda okupljanja, govora i izražavanja", zaključuje se u pismu i dodaje kako je Parada ponosa koja je već najavljena za 2014. godinu "velika priliku za Vladu Srbije da potvrdi posvećenost ljudskim pravima, demokratskim vrednostima i evroatlanskim integracijama".

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.10.2013. 20:17
Porucite tim kongresmenima da im porucujem iz USA da mi popuse k...c..pizda li im materina usrana..neka ciste pred svojim pragom ,,,imaju na tone smeca.
Nedelja 06.10.2013. 20:27
Ovaj kongresmen je poslao pismo sigurno na nagovor svog "tobdzije"- protiv pedera i lezbejki nemam nista protiv licno, neka se lizu i buse koliko god hoce ali promocija pederluka kroz prajd parade je nemoralan gest koji samo moze da uvede seksualnu pometnju u zdravom razvoju mladih narastaja a time i stvaranje nakaradnog drustva.
Nedelja 06.10.2013. 20:47
И створи Бог човјека по обличју својему, по обличју Божијему створи га; мушко и женско створи их. И благослови их Бог, и рече им Бог: рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом... (Постања 1, 27,28) KONGRESMENI PROČITAJTE BIBLIJU NE BUDITE TUPAVI I MORALNO JADNI !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online