Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 06.10.2013.
14:47
Beta A

"Nismo znali koliko vremena treba za popis imovine"

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić najavio je da će do kraja meseca biti završen registar zaposlenih u javnom sektoru i njihovih primanja, a da će što pre zajedno sa Ministartsvom privrede biti utvrđeno stanje u javnim preduzećima.

Ministar finansija Lazar Krstić
 

Odgovarajući na žustre kritike opozicione Demokratske stranke (DS) na početku rasprave o izmenama Zakona o javnoj svojini, Krstić je u svom prvom obraćanju poslanicima kazao da nije bilo realno procenjeno koliko je vremena potrebno javnim preduzećima da upišu svoju imovinu.

"Stavite prst na čelo Krstiću"

Zamenik šefa poslaničke grupe DS Janko Veselinović kazao je da za godinu dana vlada nije uspela da popiše zgrade, garaže i saobraćajnice na kojima "raste korov" i poručio ministru Krstiću da je trebalo da upozori direktore javnih preduzeća da ispune svoju obavezu. "Kako ćete aktivirati imovinu za koju ne znate da postoji? Mnogi od tih objekata i zgrada zvrje prazne. Možda bi se aktivirale da znate da uopšte postoje", kazao je Veselinović i dodao da direktor Železnice Dragoljub Simonović i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović verovatno imaju malu platu pa se nisu setili obaveze da upišu imovinu. On je ministru finansija poručio da "stavi prst na čelo" pre nego što sutra kako je najavio predloži ekonomske mere i da pogleda da li ima rezervi u javnom sektoru.

Veselinović je izrazio nadu da je ministar Krstić pri kraju nostrifikacije svoje diplome i poručio mu da ne bi imao taj problem da su prihvaćene izmene Zakona o visokom obrazovanju koje je predlagao DS.

 

"Nismo imali realnu procenu koliko je vremena protrebno da se upiše imovina. Ministarstvo finansija zajedno sa Ministarstvom privrede želi da utvrdi stanje u javnim preduzećima i svim subjektima prema kojima država ima bilo kakav odnos. To hoćemo da sprovedemo što pre", kazao je Krstić.

On je naveo da je nesprovođenje Zakona o javnoj svojini nažalost nešto što ne treba opravdavati, da je to što javna preduzeća nisu u roku od dve godine upisala svoju imovinu problem ne samo sadašnje nego i prethodne vlade u čijem mandatu je taj zakon usvojen, ali da će sadašnja vlada šistemski rešiti taj problem.

Krstić je kazao da javna preduzeća ako ne prijave, gube imovinu i ona se prevodi u državnu svojinu, ali i naveo da je rok od još godinu dana za upis svojine u konsultacijama sa direktorima javnih preduzeća ocenjen kao realan rok u kome može da se spovode popis njihove imovine.

On je kazao da su iz poslaničke grupe DS stigla tri različita amandmana jer se jednim traži da se ne produžava rok, drugim da se produži za tri meseca, a trećim da se produči rok za još šest meseci.

Krstić se izvinio poslanicima što u petak nije mogao da prisutsvuje raspravi o izmenama Zakona o javnoj svojini jer je, kako je naveo, radio na novim ekonomskim merama i imao je sastanak s potencijalnim investitorima u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.10.2013. 14:51
Nit' ste znali nešto pre, nit' bilo šta znate sada... A ako je suditi po najavljenim merama - nećete znati ni u buduće ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online