Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 06.10.2013.
13:14
J. Jelovac - Vesti A

Dragan Đilas - Neimar bez fotelje

Nakon dva mandata na mestu gradonačelnika Beograda, Dragan Đilas je smenjen. Optužuju ga da je grad zadužio za više od 800 miliona evra, na šta on kaže da dug nije ni upola toliki, a da mu vlast sada prebacuje zaduživanje za kapitalne projekte kao što su izgradnja dva mosta, pribavljanje novih trolejbusa i autobusa, nove škole i vrtiće, dok se država Srbija zadužuje, a da ni kokošinjac nije izgrađen. Smatra da je njegova smena politička osveta.

Dragan Đilas smenjen je sa mesta gradonačelnika Beograda
 



Dragan Đilas je najmlađi gradonačelnik Beograda u poslednja skoro dva veka. Rođen je 22. februara 1967. u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Tokom srednjoškolskog obrazovanja zakačila ga je Šuvarova reforma.


- Bilo je to takozvano usmereno obrazovanje. Tako sam prve dve godine išao u Zemunsku gimnaziju, a onda u Devetu beogradsku, matematički smer.

Vojsku je služio u Koprivnici kao protivavionac. Draganova majka Jovanka poreklom je sa Plitvica. Njeni su posle rata kolonizaciojom dospeli u Vojvodinu, u okolinu Odžaka. Otac Dušan je takođe Krajišnik, ali s druge strane Une, iz jednog sela kod Drvara. Oba roditelja bili su zdravstveni radnici. Osim Dragana, imaju i sina Gojka, koji je kao i stariji brat završio Mašinski fakultet. Dragan je odrastao malo u Zemunu, malo u Novom Beogradu. Žarko je želeo psa, ali mu roditelji nisu dali. Seća se kako mu je otac govorio: "Bolje kupi konja, pa da jašemo...".
 

Bio je odličan iz matematike, fizike i hemije, pa su ga profesori ubedili da treba da bude lekar.

- Našao sam se u pripremnoj školi koja je najbolja za prohodnost na Medicinski fakultet. Kad je došlo vreme da seciramo nekog zeca, rekao sam da mene preskoče, nisam ja za to - kaže Đilas.

Upisao je aerokosmotehniku, kojoj su ime kasnije promenili u vazduhoplovstvo. Radio je i kao novinar na Radio Indeksu i jedan je od osnivača Radija B92, gde je kasnije bio urednik informativnog programa.  Šira javnost zapamtila ga je kao studenta koji je za vreme demonstracija 1992. godine razgovarao sa Slobodanom Miloševićem u njegovom kabinetu i otvoreno mu rekao: "Predsedniče, podnesite ostavku, učinićete veliku uslugu srpskom narodu."
 

- Nisam nikada razmišljao da li mi je na neki način koristilo to što sam bio jedan od vođa studentskog procesa. Znam samo da je Dragan Sakan, kada me je zvao da dođem u Sači, pitao Voju Žanetića: "Šta će ovaj da radi kod nas, nije kreativac?" Voja je rekao: "Zna da upravlja", i onda me je zapalo da budem neki direktor u toj firmi. Nisam se nikada bavio marketingom, već medijima. Medijski prostor možete da prodajete, kupujete. Da li radite sa ekserima, automobilima ili sekundama, na isto dođe.

Za njega i kažu da svaki problem prvo vidi kroz brojeve - koliko šta košta i kolika je isplativost. Iz firme Sači i Sači otišao je u Češku.

- Tamo sam i stvorio prvi veći kapital. Moja logika je bila da prvo nešto stvorim, a ne da koristim političku funkciju za to.

Prvu firmu je osnovao sa nekolicinom prijatelja u Pragu. Uložio je u nju svu svoju ušteđevinu, koja je bila desetak hiljada maraka. Tek kada je Boris Tadić preuzeo Demokratsku stranku, ozbiljno je ušao u politiku. Pre toga Đilas se finansijski dobro obezbedio. Poznat je kao čovek koji suvereno vlada srpskim tržištem reklama kao vlasnik Dajrekt medija. Većinski je vlasnik poslovnog sistema Multikom grup (u čijem je sastavu Dajrekt medija), ali i Emoušn prodakšn, firme koja stoji iza mnogih rijaliti šou programa. Đilasov osnivački ulog u Multikom grupi bio je 1,3 miliona evra, što je u to vreme činilo 50 odsto vlasništva. Javnosti nikada nije objasnio odakle mu pare, ipak, nikad nije krio kolika mu je imovina.
 

Ostaće upamćen kao jedini gradonačelnik u istoriji Beograda koji je uspeo da se izbori sa romskim naseljima, raspravljao se sa nesavesnim vozačima nasred ulice i na minus jedan skočio u reku da spase novinara iz Pirota. Popularnost mu ipak smeta.

- I dalje najviše volim da sedim sa svojim prijateljima u kafiću. Oni me najbolje spuštaju na zemlju kad malo poletim u nekim trenucima. A znam da poletim, kao svaki živ stvor.
Kafane ne voli, osim one u kojima je živa muzika. Tad pije vino, jer je to jedini alkohol koji podnosi.

Nekoliko puta je izjavio da se u politici potpuno ostvario kroz mesto gradonačelnika.

- Ovde pogledate kroz prozor i vidite da li ste nešto uradili ili ne. Voleo bih da jednog dana, neko mojim unucima priča: "Kada je vaš deda bio gradonačelnik, u Beogradu su urađeni ti mostovi, grad je dobio ovo ili ono." Voleo bih da nešto veliko ostane iza mene, da me ljudi pamte po nečemu dobrom, nadam se da će se to ostvariti.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.10.2013. 13:30
"Bojim se" da će ovim tekstom rasplakati SRBIJU . LOPOV pokušava da nam objasni da je sve zaradio pošteno ...
Nedelja 06.10.2013. 14:08
Bez obzira na ovaj puč prema Đilasu i sve medijske napade koji se sistematski sprovode nad njim, većina Beograđana ga i dalje vidi kao jedinog pravog kandidata za mesto gradonačelnika.
Nedelja 06.10.2013. 18:13
E moj Đilas, svaka budala može da zida Vavilonske kule da se pokolenja njegovih potomaka "ponose", ali ne može da se ne zadužuje. Uvaliti Beograd u takve dugove zarad mosta koji je stvarno mogao da pričeka koju godinu, a novac investirati u produktivne projekte koji se isplaćuju i donose benefit to su znanje i mudrost, a ne sebi graditi "spomenike" za života na teret grada koji ti je poveren na upravljanje. Ko to ne razume ima ozbiljan problem. Đilas to dobro zna, ali je uradio šta je uradio i nakrivio šešir, zabole ga uvce što će pokolkjenja vraćati dugove njegovog rasipništva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online