Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.10.2013.
15:39
RTS A

Odata pošta žrtvama u Jajincima

Na strelištu u Jajincima u Beogradu održana je državna komemorativna svečanost, koju je predvodio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, posvećena očuvanju sećanja na više desetina hiljada brutalno likvidiranih na tom stratištu u Drugom svetskom ratu.

Da oprostimo, ali da ne zaboravimo zločine: Tomislav Nikolić
 

"Srpski narod je imao sreću ili nesreću da se nalazi na najlepšem mestu u Evropi, prostoru interesantnom za osvajače. Srbi nisu osvajali ni pljačkali bilo koga niti bazirali sreću na tuđoj nesreći", rekao je Nikolić.

Kako je rekao, o tome svedoče i muzeji puni dragocenosti baš sa ovih prostora. Nikolić je rekao da su Srbi sistematski uništavani tokom dva svetska rata i ubijani tokom drugih ratova, ali da prava istina o ulozi Srbije u tim događajima isplivava.

Predsednik Srbije je podsetio da je krajnja destinacija za osuđenike iz logora na Banjici i drugih logora u SFRJ bilo strelište u Jajincima.

"Ovo je tragično mesto na kome je ubijen najveći broj ljudi u čitavoj okupiranoj Srbiji. Desetak samo je uspelo da pobegne i danas bolno odzvanjaju reči preživelih", podsetio je Nikolić.

"Uvaženi prijatelji mi smo obavezni prema svojim i drugim žrtvama da uspomenu na njihova stradanja čuvamo kao večni plamen koji će istim žarom da plamti u našim srcima", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao da je teško ići napred sa ogromnim teretom prošlosti, i da je još teže oprostiti, ali je to neophodno kako bismo išli napred.

"Ne smemo zaboraviti kako bi žrtve imale spokoj i da se nikad bviše ne bi ponovile", upozorio je Nikolić.

Predsednik Nikolić je poručio Srbi miroljubiv, ispravan, pošten i pravdoljubiv narod, ali da današnja generacija, bez obzira na greške prethodnika, ne može da dozvoli da se ostvaruju nacionalističke ambicije jednog naroda koji se nalazi u populacionoj ekspanziji.

Jajinci kao učionica istorije

 

Na skupu se obratio je i bivši zatočenik banjičkog logora Ljubomir Zečević. Kako je istakao, Jajinci su bili i ostaće učionica istorije u kojoj će se saznavati istina o zločinima okupatora u Srbiji kao i o svim zločinima u prethodnim ratovima. Zečević je rekao da mnogi u Evropi danas veruju da su fašizam i nacizam umrli 1946. godine na "Nirnberškim vešalima", ali da je svako ko tako misli u velikoj zabludi.

 

"Recidivi nacifašističke ideologije zapljuskuju političke pozornice mnogih zemalja u Evropi, a ni naša zemlja nije pošteđena. Ekstremisti nastoje da rehabilituju carstvo nacizma u kojem je vladalo slepilo mržnje, antisemitizam, ksenofobija i brutalna represija prema političkim oponentima svih boja", rekao je Zečević.

 

Kako je istakao, samo udruženi antifašisti i demokratska javnost čitavog sveta mogu da budu brana ostrašćenim desničarima i revanšistima.

 

"Fašizam nikad više", rekao je Zečević na nekoliko jezika.

 

Svečanosti su prisustvovali predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, ministar odbrane Nebojša Rodić, diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici više od četrdeset država, kao i zvaničnici grada Beograda i opštine Voždovac. Izveden je i umetnički program pod nazivom "Besede o životu i smrti".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online