Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 04.10.2013.
00:10
Beta A

Dačić: Srbija je sledeća u EU!

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je za američku TV mrežu Si-En-EN da je "siguran" kako će njegova zemlja postati sledeća članica Evropske unije, ali je i ocenio da pristupanje EU nije "finansijski paket pomoći".

Nadamo se da ćemo u narednih 10 godina da budemo 29. članica EU: Ivica Dačić
 

"Voleli bismo da Srbija postane članica Evropske unije što je pre moguće", rekao je Dačić i izrazio nadu da će ona postati njena 29. članica u narednih 10 godina.

Ukazao je, međutim, da njegova zemlja "nema mnogo vremena za čekanje", zbog "krupnih posledica" po njenu privredu nakon raspada bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog veka.

"Najveći problem je nezaposlenost"

Prema njegovim rečima, najveći problem je nezaposlenost u zemlji, a CNN podseća da Srbija ima stopu nezaposlenosti od 25 odsto - treću najveću u Evropi posle Španije i Grčke.

Dačić je ocenio da je "besmisleno raspravljati o ekonomskim reformama u Srbiji" dok se ne poveća industrijska proizvodnja, i da stranci neće investirati u Srbiju dok "ona ne bude deo modernog sveta".

CNN ukazuje da se srpska ekonomija, prema procenama "Eurostata", smanjila za 1,7 odsto u 2012. godini zbog povezanosti sa zemljama evrozone koje su pogođene finansijskom krizom. Takođe navodi da Srbija ima manju zagarantovanu zaradu od one u Kini, kao i da iskusni radnici i omladina masovno napuštaju zemlju.

CNN ocenjuje da je članstvo u EU predstavlja šansu Srbije da se priključi najvećem trgovinskom bloku na svetu i dobije pristup finansijama za infrastrukturne projekte.

Dačić je, međutim, izjavio da Srbija ne posmatra pristupanje EU kao finansijski paket pomoći, ili kao šansu za svoje građane da rade u drugim zemljama Unije.

Upitan za problem Kosova, Dačić je izjavio da "nije lako naći rešenje za Kosovo, naročito u ovoj fazi kada su stvari otišle predaleko". Prema njegovim rečima "mnogo bolje i pravičnije rešenje" moglo se naći ranije, a da se to desilo, bili bi izbegnut rat i napetosti. Dačić je rekao da bi Srbija volela da odnosi budu normalizovani i da
se dođe do konačnog rešenja.

"Uvek smo jasno stavljali do znanja da ne možemo i nećemo pokušati da svoje probleme unesemo u EU. To je još jedan razlog zašto vodimo ovaj otvoreni dijalog (sa Prištinom) da normalizujemo odnose i rešimo probleme pre no što pristupimo EU", rekao je Dačić. To, međutim, ukazao je on, ne znači da će Srbija promeniti politiku
kada je reč o priznanju Kosova.

POVEZANE VESTI

Petak 04.10.2013. 09:33
`оће, ал` у дијеловима.
Petak 04.10.2013. 11:05
Hoce ali u k...u,prije ce Zimbabve iako nije u Evropi postati clan.
Petak 04.10.2013. 11:36
Као основни разлог забране српска власт наводно образлаже тиме што би тобоже Дачићева посета привукла Србе и њихова излазност би била већа, што је не само немогуће већ равно научној фантастици јер Срби са Космета не да не гледају Дачића као неког ко их може анимирати да изађу на гласање већ управо супротно он је за њих након Шиптара непријатељ број један.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online