Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 30.09.2013.
05:11
N. Đorđević - Vesti A

Deca popravljaju igralište

U Kragujevcu rastu neki novi klinci, koji su odlučili da svoju sudbinu uzmu u svoje ruke. Rešeni da od Srbije naprave bolje mesto za život, prvo su počeli od svog dvorišta. Uspeće u tome ako ih stariji bar malo podrže.

Tim za sređivanje dvorišta: Minja Naunović (13), Nikola (12), Veljko Jelenković (12), Jovana (8), Nađa Marković (10) i Aleksa Todić (9)
 

Naime, šestoro osnovaca u ulici Lepenički bulevar u Kragujevcu osnovalo je svoju firmu za pomoć komšijama. Usluge naplaćuju 100 dinara na sat. Postavili su i oglas na ulaznim vratima svog i okolnih solitera, a novac im je potreban da bi popravili igralište na kome provode leta.

Omladinci na kompjuteru

- Ovi od 16 godina smeju nam se i pozivaju nas da im besplatno iznosimo đubre, a nikada u životu nisu za naše igralište ništa uradili, samo igraju igrice - kaže Aleksa.

Maštaju i da zarade iznoseći đubre i šetajući decu i komšijske pse, kao i da poprave stepenice na ulazu kako odrasli ne bi više lomili noge. Njihova firma zove se Petorka. Na zalepljenoj reklami je opis usluga i broj telefona.


"Petorku" čine Minja Naunović (13) i njen brat Nikola (12), Veljko Jelenković (12) i njegova sestra Jovana (8), Nađa Marković (10) i Aleksa Todić (9). Učenici su tri kragujevačke osnovne škole. Minja kaže da je ovakva firma neophodna na Lepeničkom bulevaru. U dnu oglasa, ali vrlo važno, stoji "sposobni smo za ove poslove".


- U našim zgradama, broj tri i pet, ima dosta starih ljudi kojima je teško da siđu do prodavnice, ali nama nije. Ima i onih koji od rođenja loše vide, ne čuju, a mi smo tu da im se nađemo. Imamo starog komšiju kome u goste dolazi unuka s kojom nema ko da se igra jer je jako mala, ali možemo mi. Mnogima je teško kada su umorni da prošetaju psa, ali nama nije - nabraja Minja.
 

Deca uzela stvar u svoje ruke
 

Najmlađa, osmogodišnja Jovana i godinu dana stariji Aleksa nadaju se drugoj vrsti posla. Komšinica ima psa zvanog Lusi i mogla bi baš njima da poveri šetnju ljubimca. Već su napravili ozbiljan plan šta će s novcem:


- Popravićemo igralište. Treba da kupimo dve-tri daske i popravimo klupe jer je Veljko pre mesec dana seo na ekser koji viri. Fale nam i dve kante. Ako ostane para, mi bismo popravili i stepenice na ulazu u zgradu jer smo svi na njima bar po jednom pali - ozbiljan je Aleksa.


Nikola Naunović kaže da je jedini problem firme nepoverenje starijih koji ne mogu čak ni da uvide da deca nude da rade samo ono što već rade kod kuće.


- Mi smo odgovorni! Ovo igralište čuvamo kao svoje. Jednom sam gasio požar koji su izazvala neka deca koja ne žive ovde. Odrasli su nam rekli da nećemo uspeti pre nego što smo i stavili oglas. Nismo mi krivi što stariji unapred odustaju - iskren je mali Nikola.


Svi se slažu da će blagajnik, kad pare počnu da stižu, biti Veljko "jer je on najpošteniji i najkulturniji". Nađa objašnjava da firma ima jasna pravila i plan rada.

Ponedeljak 30.09.2013. 08:26
Svaka čast deco !!! Kad god vidim i čujem ovako nešto - zaiskri tračak nade u meni...
Ponedeljak 30.09.2013. 07:23
Znaju deca za jadac, nema kod njih ništa besplatno....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online