Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 30.09.2013.
02:59
b92.net A

Zašto je smenjen Đilas?

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas i ministarka energetike i potpredsednica Srpske napredne stranke u emisiji "Utisak nedelje" na B92 sučelilu su mišljenja o smeni lidera demokrata sa mesta gradonačelnika Beograda. Dok je Đilas ponavljao da je izabran voljom Beograđana, Mihajlovićeva je istakla da smena nije političke prirode i da se u međuvremena volja građana glavnog grada drastično promenila.

Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas
 

"Naša odbornička grupa ukazivala je na ogromne probleme, ne samo poslednjih godinu dana", rekla je Mihajlovićeva. Ona dodaje da je SNS mogao da uradi isto, "što je radio i DS", pre godinu dana.

U međuvremenu se promenilo mišljenje Beograđana, tvrdi Mihajlovićeva. "Desili su se izbori u Zemunu, DS je dobila osam odsto. Nije tačna priča da je SNS dobila više, jer je izlaznost bila mala". Ona naglašava da idu izbori na Voždovcu, koje će, kako smatra, SNS dobiti, a da je to, sa Zemunom, volja 400.000 Beograđana.

Promenila se volja Beograđana: Zorana Mihajlović, potpredsenica SNS-a

"U skupštini, koja je legitiman organ, gradonačelnik je izgubio poverenje. Nema priče o političkoj smeni nego o tome da je nešto moralo da se promeni u funkcionuisanju gradu", dodaje.

"I to nije nista neobično da u višepratijskom sistemu neko ne bude više gradonačelnik. Da li je to na izborima ili tako što će u Skupštini izgubiti poverenje. Dakle, ne može se govoriti ni o kakvoj političkoj smeni, već je nešto moralo da se promeni u Beogradu u interesu Beograđana",rekla je Mihajlovićeva.

Smenjeni gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže: "Ja sam izabran za gradonačelnika ne voljom stranaka, nego voljom građana.. Ja sam na osnovu toga i postao gradonačelnik".

Dejan Vuk Stanković: Đilas je smenjen iz političkih razloga

Analitičar Dejan Vuk Stanković misli da je Đilas smenjen iz političkih razloga." U Srbiji postoji princip da se lokalna i republička vlast podudaraju...Imamo takav izborni sistem, da su lokalni izbori zajedno sa parlamentarnim, ali i takvu praksu…

Vuk Stanković smatra da treba da ti izbori budu razdvojeni, a ne da se lokalni izbori ukinu. "Politička elita je propustila da odvoji parlamentarne od lokalnih izbora, ovako kad ih spojite, dobijete ovakav rasplet...Ako bude vanrednih parlamentarnih izbora, nastaviće se praksa koja je do sada važila, sto ne smatram dobrim rešenjem", kaže analitičar.

"Ne postoji način da znate šta misle građani nego što su izbori. Očigledno da vladajućoj stranci ne odgovara da neko slobodno govori...Mislim da je sve to neodgovorno prema Beogradu i Beograđanima, a šta oni misle pokazaće izbori", kazao je Đilas.

"Očigledno je da vladajućim strankama u Republici ne odgovara da neko slobodno govori, i odjednom sam zbog toga što slobodno govorim, od čoveka koji je trebalo da bude partner za neke velike projekte, postao neko ko treba da bude smenjen", dodao je Đilas.

Mihajlović: Beograd duguje 836 miliona; Đilas: Nije tačno, manje dugujemo

Zorana Mihajlović, koja je i ministarka energetike, kazala je da je ukupan dug Beograda nešto više od 836.188.000 evra, od čega komunalna preduzeća duguju oko 433 miliona evra. "Dug ste povećali četiri puta od kada ste poslali gradonačelnik", rekla je Mihajlovićeva Đilasu.

Đilas je rekao da podaci o zaduženosti javnih preduzeća u Beogradu nisu tačni i da su ispod trećine te brojke. On kaže da mu vlast sada spočitava zaduživanje za kapitalne projekte, kao što je izgradnja dva mosta, pribavljanje novih trolejbusa i autobusa, izgradnja škola i vrtića, dok se dok se država Srbija zadužuje "a ni kokošinjac nije izgrađen".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.09.2013. 07:56
Politicka smena da zamazu stadu oci-u prevodu-eto Vam krivci za vase katastrofalno stanje!-i sta sad dalje,nemaju ideje.
Ponedeljak 30.09.2013. 14:51
Nema priče o političkoj smeni, a udružili ste se i s Kurtom i Murtom samo kako bi skupili dovoljno glasova za smenu. I šta sad dalje???? Ne znate! Sram da vas bude!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online