Nedelja 26. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.09.2013.
00:13
D. Đorđević - Vesti A

Francuz ne može bez braće Srba!

Francuz Boris Bobo Koače u Vranje je došao na jedan dan, trebalo je samo da predahne na nekoliko sati u auto-kampu Kupinince i zatim nastavi put za Grčku. Ostao je 25 dana, a glavni krivci za to su braća Marko i Nikola Stevanović, vlasnici kampa. Dok sedimo u prelepom ambijentu Kupinince kraj Vranja, braća sa osmehom pričaju kako su dobila pojačanje. Još jednog brata. Bobo sada i njihovog oca Radisava zove papa, jer su ga Stevanovići prihvatili kao najrođenijeg.

Boris Bobo Koače na putu sa drugom Radošem
 


- U kamp je došao 5. jula ove godine i pitao da li može da se okupa, odmori i da uveče nastavi put za Grčku. Kasnije sam ga pozvao na piće, na dobru staru šljivovicu. Popili smo, a onda ga ponudili i ručkom, našim roštiljem, a sve smo zalili domaćim vinom. Tako smo krenuli od jutra, a završili uveče. Nije bio u stanju da nastavi put, pa smo mu predložili da izađe sa mnom i bratom Nikolom u grad, da vidi kako se zabavljaju mladi po kafićima. Naravno, sve je to za njega bila novina. Oduševio se, bilo je dobre muzike, pevao je i igrao sa našim društvom i ostali smo do ujutru. Sutradan smo mu pokazali naš bazen i lepe Vranjanke. I tako se iz dana u dan spremao da krene, a ostade punih 25 dana - počinje priču Marko.

Bobo na malom fudbalu
 


PIRAMIDE I MORE
Borisa su impresionirali gostoljubivost, spontanost, iskrenost i veliko poštovanje koje su mu iskazali Vranjanci, iako je iz Francuske. Svi mladi sa kojima se upoznao i družio govore engleski, pa se lako sporazumevao. U međuvremenu, naučio je pojedine reči na srpskom, mada najviše psovki.


Priča kako je njegov dolazak u Vranje i Srbiju bio puka slučajnost. Planirao je put od Bosne do Grčke, preko Bugarske, Rumunije i Ukrajine, gde je trebalo da poseti rodno selo njegovog dede Mišela.


- Moj deda je svojevremeno napustio Ukrajinu i doselio se u Francusku. Bio je rudar, a nasledio ga je u tom poslu i moj otac. Obilazili su francuske rudnike i radili mukotrpno kako bi stekli krov nad glavom i školovali decu.

Srpski specijaliteti najbolji

Završio sam za mašinskog inženjera i radim kao menadžer za proveru kvaliteta u jednoj fabrici u Remsu. Ove godine sam u maju uzeo odsustvo od četiri meseca kako bih posetio piramidu u mestu Visoko u Bosni, jer me interesuju te pseudoteorije o paralelnom i tajanstvenom svetu, a onda mi je plan bio da odem do Grčke i tamo se malo odmorim. Zatim je trebalo da krenem za Ukrajinu i nađem rodno selo mog dede - priča Bobo.


Nije prošlo ni pet dana, a već je bio poznat u celom Vranju. Svi su ga zvali u kafiće, upoznali su ga i taksisti, a neki su ga i besplatno vozili, govoreći: "Drugi put ćeš platiti, brate Bobo!"


Bobo nije trošio vreme samo na kafanu, već su ga Marko i Nikola poveli da vidi planine Radan i Rtanj.


- Bio je oduševljen, posebno Rtnjem, slikao je i snimao, kaže trebaće mu za njegovu privatnu arhivu. Izrazio je želju da ga odvedemo da vidi i elektranu kod Vučja, 17 kilometra udaljenu od Leskovca, u podnožju planine Kukavica. Zapanjili smo se koliko zna o tim stvarima. Elektrana je podignuta na reci Vučjanka 1903. godine, a glavni konstruktor bio je profesor Đorđe M. Stanojević. Bobo se oduševio, samo je uzvikivao: "Braća Srbi su poseban narod, najbolji na svetu!" - kaže Nikola.

PARADAJZ ZA PRIMER
Pokazali su mu i lepote Vlasinskog jezera i brda Pržar, kao i manastir Prohor Pčinjski koji ga je posebno oduševio. Ipak, Bobo izdvaja Vranjance kao najveće blago ovog kraja. Stekao je mnogo poznanika, kod mnogih je bio u gostima.


- Govorili su mi da su Francuzi i Srbi sličan narod, maltene isti, u šta sam se i uverio. Probao sam sve specijalitete ovdašnje kuhinje, sviđaju mi se kolači, a ćevapi su nešto najukusnije što sam jeo. Probao sam i svinjsko i jagnjeće pečenje. Ali kakav paradajz imate, takvog nema u Francuskoj. Jeo bih ga bez prekida, a probao sam i ajvar, onaj malo ljut - s oduševljenjem govori Bobo. 

 
Bobo sa braćom Markom i Nikolom Stevanovićem
 


Bobo je stigao da ode u Grčku na more, a onda krenuo da poseti rodno mesto svog dede u Ukrajini. Društvo mu je pravio Radoš, drug iz Vranja.


- Prošli smo Bugarsku i Rumuniju, ali nismo mogli u Ukrajinu, jer Bobo nije imao međunarodnu saobraćajnu dozvolu. Onda smo bili u Slovačkoj i Poljskoj - priča Radoš.
Nakon 25 dana morao je da se vrati u Rems zbog nekih obaveza, a i porodica se brinula, jer nisu znali šta se to dešava sa njim.

Odbojkaš u kopačkama

- Ja sam odbojkaš, a ovde svi igraju mali fudbal. Morao sam da im se pridružim. Imao sam svoju ekipu, i tu sam stekao prijatelje. Kada sam im rekao da moram da idem, kažu mi: "Bobo sada smo oslabljeni, gubićemo". Znam da se šale, ali to meni godi - navodi Bobo.

- Kada sam došao kući i ispričao roditeljima i prijateljima o Srbiji, bili su oduševljeni. Znaju oni ko su Srbi, ali ne dovoljno - kaže Bobo.


Nije se dugo zadržao u Remsu. Društvo iz Vranja zvalo ga je natrag. Sa braćom Markom i Nikolom čuo se svakodnevno preko skajpa. Rešio je da dođe opet, ali ovog puta samo na sedam dana. Toliko su mu dozvolile poslovne obaveze.


- Odmah sam krenuo u grad, svi su me zaustavljali i pitali gde sam, što me nema. To me je toliko prijatno iznenadilo da ne znam koliko ću izdržati u Remsu. Osećam da bez Vranja ne mogu, a posebno bez braće Srba.


Kada je krenuo kući, ispratili su ga Marko i Nikola i papa Radisav, a celo prepodne morao je da se pozdravlja i ljubi sa brojnim drugarima. Ispraćen je sa nekoliko tegli ajvara i flašom najbolje vranjske šljivovice "zlatna lula".


- Nemam reči kojima mogu da se zahvalim za sve što sam doživeo. Videću šta ću, moram da radim, ali bez Vranja, braće i drugara teško da ću dugo izdržati. Brzo ću doći da ih ponovo posetim - kaže na rastanku Bobo.
 

Navijao za Srbiju

Boris je sa drugarima iz Vranja gledao košarkašku utakmicu Evropskog prvenstva, kada su igrali Srbija i Francuska i koju su naši košarkaši dobili.
- Svi su navijali za Srbiju, a ja počeo za Francusku, pa kad sam video koliko vole svoju zemlju, krenem i ja da navijam za moju novu domovinu - kaže kroz osmeh Bobo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online