Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.09.2013.
05:31
D. N. Petrović - Vesti A

Pop i hodža sa činovima

Da Vojska Srbije, u granicama svojih mogućnosti, brine o svom narodu i stiže do najzabitijih sela u Sandžaku - Raškoj oblasti uverili su se i žitelji Orlja, Žuča i Izroka, zabitih sela u tutinskoj opštini, koji su se nedavno družili sa pripadnicima Druge brigade kopnene vojske i drugim predstavnicima Vojske Srbije.

U razgovoru sa meštanima Orlja: Mustafa efendija Jusufspahić (zdesna)

Osim vojnih inžinjeraca, koji trasiraju i grade seoske puteve i vodovode, vojnih lekara, koji su i ovog puta pregledali i lekovima opskrbili na stotine staraca, žena i dece, prvi put na ovaj deo Peštera došli su, obučeni u svečane vojničke uniforme, i jedan hodža i jedan pop: Mustafa efendija Jusufspahić, glavni imam Vojske Srbije i Stevan Stevanović, pravoslavni sveštenik Druge brigade kopnene vojske.


U pratnji pukovnika Zvonimira Pešića, načelnika Odeljenja za civilno-vojnu saradnju Generalštaba Vojske Srbije, vojni sveštenici su najpre sa rukovodstvom opštine Tutin, a potom i sa meštanima Orlja, Žuča i Izroka razgovarali o životu na ovom nasurovijem delu Peštera, ali i o Vojsci Srbije i ulozi koju, odnedavno, u njoj imaju i sveštena lica.

Prvi put u selima Tutina: Vojni lekari pregledali meštane
 


- Došao sam da se pregledam, da izmerim pritisak i snimim srce, nekako najviše poverenja imam u vojne lekare, ostalo je to još iz Titovog doba kad je Vojska za sve bila svetinja i kada je sve što je najbolje odlazilo u vojnu službu - priča starina Nuho Zilkić iz sela Orlje i naglašava da je od oca slušao priče o Vojsci Kraljevine Jugoslavije, o odvojenim kazanima (bez svinjetine) za vojnike-muslimane i sveštenicima, koji su podizali moral vojnika i duhovno ih jačali.


Eto, menjaju se vremena, dođe ponovo vakat da u vojsci imamo hodžu i popa, dobro je to, sad svaki vojnik i starešina, bilo koje vere, može u kasarni slobodno, uz sveštenika, da se moli bogu, može i da se ispoveda kad nešto zgreši - kaže Zilkić.

Crveni krst delio pakete

Sve akcije Vojske obično prati i Crveni krst u Tutinu. I ovog puta predstavnici ove humanitarne organizacije iskoristili su priliku da vojničkim terencima obiđu najudaljenija sela i najsiromašnija domaćinstva i uruče im skromnu pomoć u namirnicama i sredstvima za higijenu.
- Do mnogih sela i mnogi siromašnih, nažalost, zbog loših puteva i lošeg vremena po pola godine ne možemo da dođemo. Svaka pomoć staračkim domaćinstvima puno znači - kaže Sead Kurtanović, predstavnik Crvenog krsta u Tutinu.

Potporučnik lekar Vesna Belčević iz garnizona u Raški kaže da je u improvizovanoj ambulanti u Orlju za jedan dan obavljeno 70 kompletnih pregleda, a da je još 18 starih i nemoćnih pregledano u svojim kućama. Među pacijentima je, naglašava doktorka Belčević, bilo i mnogo dece.


- Vojska se trudi da, od Bujanovca do Subotice, bude što češće sa narodom i organizuje razne akcije. Imamo odličnu saradnju sa lokalnim samoupravama ovde u Sandžaku i svuda po Srbiji i zajednički donosimo odluke gde ćemo šta graditi, gde organizovati akcije Lekar na selu i kako pomoći meštanima od gradova najudaljenijih sela - ističe pukovnik Pešić.


- Ovo je drugi put da pripadnici Vojske organizovano posećuju najudaljenija sela naše po površini velike i siromašne opštine. Naši građani su oduševljeni Vojskom, a naša saradnja sa Drugom brigadom kopnene vojske i uopšte Vojskom Srbije je izvanredna. Ovakvim akcijama narod stiče poverenje u Vojsku, a vojska je češće sa narodom - kaže doktor Goran Marković, pomoćnik predsednika opštine Tutin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online