Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.09.2013.
11:50
J. L. Petković - Vesti A

SLS neće raspravu o zemljištu u Gračanici

Samostalna liberalna stranka po prvi put se oglasila povodom višegodišnjeg problema pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u građevinsko u opštini Gračanica. Iako su mediji nebrojeno puta pisali o toj pojavi koju je provodio upravo gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović, dojučerašnji član SLS-a (a koji je od nedavno nezavistan kandidat za novog gradonačelnika te opštine), tek sada se na tu temu, koja je, između ostalog, iznedrila nekoliko stotina objekata na prodatim srpskim njivama u toj opštini, javno oglašava i stranka. Stojanović je stranku promenio, ali sa praksom se, očigledno nastavlja.

Bojan Stojanović, predsednik opštine Gračanica
 

"SLS zahteva da se na sednici Skupštine opštine Gračanica zakazane za 27. septembar 2013. godine ne raspravlja o pretvaranju poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, jer se tako donosi trajna odluka od izuzetne važnosti za život u Gračanici, a da tome nije prethodila ozbiljna javna rasprava kako bi se sagledale posledice takva odluke. Od odbornika S.O".

"Gračanica tražimo da se ni jednom od 5 poljoprovrednih zemljiša koje je opština predložila za prenamenu, odnosno poljoprivredna zemljišta čiji su vlasnici Neziri Naser, Sadik Djokaj, Bedžet Pacoli, Medžit Mustafa i Arifi Hasim ne menja nemena bez dodatne provere i ocene javnosti Gračanice", navodi se u saopštenju SLS.

SLS dodaje da se "posebno protivi nameri predlagača da ovakve odluke podmeće pred sam početak predizborne kampanje kako bi za novu gradsku vlast to bilo zatečeno stanje".

Principijalnost se isplati

Za predstojeće lokalne izbore Socijaldemoktratije u Gračanici je podržala Savez kosovskih Srba, dok je sličan sporazum u opštini Istok postigla sa listom Alijanse za budućnost Kosova, stranke na čijem je čelu Ramuš Haradinaj. Na konferenciji za novinare Saša Đokić je rekao da se o podršci u opštini Klina se pregovara sa strankom Hašima Tačija – DPK, ali da još ništa nije zaključeno.

 

"Vodio sam jedan ozbiljan razgovor, prvo sa gospodinom premijerom, Hašimom Tačijem, s obzirom da sam ja u poslaničkom klubu „Zajednička budućnost“ i da smo mi u vladi. Zamenik sam šefa poslaničkog kluba i s obzirom da je trenutno moj kolega Goran Marinković u Sloveniji, ja sam i šef poslaničke grupe. Imao sam razgovor o ulasku Zajedničke budućnosti u vladu i razgovarao sam sa gospodinom premijerom, Hašimom Tačijem, o Klini i o Orahovcu. Lično sam, sa mojim saradnicima, bio u Klini, razgovori sa PDK-a su u toku, ali još uvek nismo ništa potpisali", objasnio je tom prilikom Đokić.

- Tražimo da svi odbornici Skupštine opštine Gračanica, bez obzira na stranačku pripadnost, odbiju ovakav predlog dnevnog reda i ne donose odluke bez javne debate i stručne procene njenog uticaja na budući život Gračanice. Samostalna liberalna stranka pratiće dalji razvoj događaja i neće dozvoliti da se na ovaj način vrše zloupotrebe opštinskih ovlašćenja u Gračanici. Spremni smo da se suprostavimo zaštiti interesa naše opštine i pozivamo javnost da nam se u tome pridruži.

Na nedavno održanoj konferenciji za medije u Medija centru u Čaglavici, Socijaldemokratija je poručila građanima da dobro razmisle za koga će glasati. Konverzija zemljišta, ili njena posledica, koju Srbi u okolini Gračanice godinama nazivaju “albanizacijom” te opštine, i te kako je tema za prst na čelo.

"S obzirom da je svaka sednica opštine Gračanica počinjala rečima gde gradonačelnik ima mišljenje da bi poljuprivredno zemljište trebalo da se prebaci u građevinsko, mene čudi da su sada za ovu sednicu dali takvu izjavu", kazala je

Violeta Marinković, odbornica Socijaldemokratije u opštini Gračanica na konferenciji za medije. Ona je istakla da da je u više navrata sam bila protiv takve prakse, te da će biti i ubuduće.

Ali, ta tema, očigledno nije kamen koalicionog spoticanja. Socijaldemokratija je u opštini Gračanica dala podršku listi Saveza kosovskih Srba ispred koje se Bojan Stojanović kandiduje za mesto gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima. Ipak, lider Socijaldemokratije Saša Đokić kaže da “mandat gradonačelnika nije da pretvara poljoprivredno zemljište u građevinsko”.

"Uzimite Zakon o lokalnoj samoupravi. Žao mi je što SLS tek sada pokreće to pitanje. Iako sam sa Savezom kosovsih Srba u koaliciji, to ne znači da ćemo mi učestvovati u nekim planovima za razvoj opštine, pošto poto. U više navrata sam u razgovorom i sa Bojanom Stojanovićem i sa Slobodanom Petrovićem (liderom SLS) zahtevao prvo da se uradi urbanistički plan, što je normalno za lokalnu samoupravu. Mi imamo veliki problem sa opštinom Gračanica, i imaćemo ga, i želim svu sreću bilo ko da bude gradonačelnik. Odlično znate šta se radilo. Mislim da će se time baviti Euleks, Vlada Kosova i mi i u kosovskom parlamentu", kazao je istom prilikom Đokić.

Zamenik ministra poljoprivrede Miroslav Manitašević koji je takođe govorio na konferenciji, objasnio je da je to političko pitanje i da "trenutno nema nekih podataka" o tome koliko je zemljišta pretvoreno iz poljoprivrednog u građevinsko.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.10.2013. 11:35
Po onoj staroj bolje ikad nego nikad, hvala bogu da su se setili ali mislim da su mnogo zakasnili ili su mozda tek sad obavesteni. Gospodin Teslica je dosad promenio 1000 ha strukturu zemljista iz poljoprivrednog u gradskogradjevinsko iako Athisarijevim planom je predvidjeno da ne moze u prvom mandatu da se menja struktura zemljista. Ono sto je najopasnije je to sto je uvazeni nacionalni veleizdajnik g-din Teslica pod zastitom sekretara Vlade Srbije Veljka Odalovica i bivseg drzavnog sekretara za KIM Zvonimira Stevica promenio i etnicku strukturu stanovnistva u korist Siptara a sve to uz blagoslov Vladike RaskoPrizrenske eparhije kako on to voli da kaze.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online