Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 22.09.2013.
01:25
D. N. Petrović - Vesti A

"Ubice" i pre istrage

Ubistvo pripadnika Euleksa i bomba koja je juče eksplodirala u Kosovskoj Mitrovici ozbiljno su zabrinuli sve Srbe na severu Kosova. Većina žitelja Zvečana, Leposavića, severne Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka veruje da se ne radi o sporadičnim incidentima, kakvih je bilo i ranije, već da je na delu ozbiljniji plan da se, pred lokalne izbore, zakazane za 3. novembar, destabilizuje ovaj deo pokrajine i nanese šteta, pre svega, srpskom narodu koji ovde živi.

 

Podsetimo, pripadnik Euleksa, Litvanac Audrijus Šenavičus (35) je ubijen, a trojica njegovih kolega ranjena su prekjuče kod Zvečana kada je iz zasede otvorena rafalna paljba na dva vozila misije EU. S druge strane, nepoznate osobe aktivirale su juče rano ujutru ručnu bombu u blizini zgrade Telekoma u severnom delu Kosovske Mitrovice, ali, na sreću, povređenih nije bilo.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković i predsednik u Beogradu nepriznate Skupštine AP KiM Slavko Stevanović smatraju da su napad na Euleks, odnosno teroristički akt izveli oni koji žele destabilizaciju severnog Kosmeta i kojima smeta prisustvo pripadnika međunarodne zajednice. Obojica traže od KPS-a, Euleksa i Kfora da što pre pronađu i kazne počinioce zločina.


Ipak, većinu Srba ozbiljno su zabrinule prekjučerašnje izjave premijera Srbije Ivice Dačića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića kojima se, mada istraga još ništa nije saopštila mogućim počiniocima, direktno ili indirektno sva krivica unapred svaljuje na Srbe.
 

- Ko god da je pucao na Euleks, on je zločinac, možda Dačić i Vučić imaju više informacija. Ipak, trebalo je sačekati rezultate istrage i uzeti u obzir činjenicu da su Albanci uglavnom do sada činili ovakve zločine, da imaju paravojne formacije, da se naoružani šepure i po Severu i da su više puta pokušavali destabilizaciju ovog dela pokrajine. Takođe, zločin je, uz dobre pare iz Prištine, mogao izvesti i neko od Srba iz kriminalnih struktura, zar svi zbog toga treba da ispaštamo - kaže jedan od viđenijih Srba u Zvečanu i sumnja da će KPS i Euleks sprovesti profesionalnu i nepristrasnu istragu.

 Srbi ističu da bi izjave Dačića i Vučića mogle biti ohrabrenje Euleksu i KPS-u da krenu u hajku na Srbe.

- Strahujemo da će sada Euleks i KPS početi da hapse nedužne ljude, blokiraju alternativne pravce, stvaraju psihozu straha i na taj način obesmisle svaki život na severu Kosova, kako bi nas naterali na seobu. Možda je neko iz Prištine želeo baš to - ističe drugi Srbin iz Kosovske Mitrovice i naglašava da zbog bezbednosti želi da ostane anoniman.

- Situacija je nikad gora, podeljeni smo po svim šavovima, severom špartaju albanske "patrole", nema više naše policije, svako može da dođe i baci ti bombu na kuću, nemaš kome da se žališ - zaključio je sagovornik "Vesti".
 

Požurili s optužbom

 

Predsednik Udruženja Stara Srbija Zlatibor Đorđević kaže da su Srbi iznenađeni i zaprepašćeni izjavama Dačića i Vučića.


- Zašto su toliko žurili da optuže Srbe kad istraga još nije sprovedena? Bar su oni poznaju zakon i znaju da ništa ne treba prejudicirati. Verujem da je to još jedan od pritisaka i zastrašivanja ljudi da izađu na izbore 3. novembra - kaže Đorđević.


Podsetimo, premijer Srbije Ivica Dačić rekao je odmah posle napada na severu Kosmeta "da je napad na Euleks ekstremistički, a ne patriotski akt".


- To nije pucanje u Euleks, već u budućnost srpskog naroda na Kosmetu, budućnost Srbije i njenih građana. Oni koji su to uradili su neprijatelji Srbije - poručio je Dačić.
S druge strane, vicepremijer Aleksandar Vučić ocenio je da je napad na Euleks pokušaj "da se pokvari sve što je postignuto u prethodnom periodu na evropskom putu" i dodao "da Srbija nema pravo da dopusti ekstremistima i teroristima da misle da mogu da upravljaju državom". 

 

Scenario

 

Srbi u Leposaviću uvereni su da je zločin počinila ista ekipa koja je činila diverzije na Ibarskoj magistrali. Pucali su sa uzvišenja iznad puta odakle su najverovatnije pobegli ka njihovim selima.

 

- Srbin nije mogao, niti smeo bežati na tu stranu, a na suprotnoj strani je Ibar - kaže bivši policajac iz Leposavića.


Brojne spekulacije

 

Ubistvo pripadnika Euleksa je šokiralo i diplomatske krugove na Kosovu. Čak ni u kuloarima se niko ne usuđuje da naglas definiše ko bi mogao biti odgovoran za takav zločin. Uglavnom se spekuliše da je takav zločin mogla organizovati albanska strana jer ostvarivanjem sporazuma iz Brisela, sve dnevnopolitičke teme biće skrenute sa Severa, na teme sa kojima je pitanje kako će aktuelna vlast u Prištini izaći na kraj - ogroman broj siromašnih, kriminal i korupcija. Po drugoj verziji, moguća je osveta pojedinih grupa zbog velikog pritiska koji je vlast u Beogradu izvršila na sever Kosova.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.09.2013. 07:19
А какву изјаву очекивати од вУЧКа и малог Ивице?! Да осуде своје пријатеље?! Ни случајно,јер се унапред зна ("видовитост" је чудо!) да су Срби једини "кривци" за сво зло овога света а с тим се слажу њихове газде!
Nedelja 22.09.2013. 09:40
Vučić i Dačić su dava tragična lika, koji Srbiju drže u još tragičnijem položaju !!
Nedelja 22.09.2013. 11:49
"Čak ni u kuloarima se niko ne usuđuje da naglas definiše ko bi mogao biti odgovoran za takav zločin..." ?? осим драмосера и гљивице... они све "знају" ... ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online