Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.03.2010.
11:39

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Pismo vladike Artemija patrijarhu Irineju

Pismo vladike Artemija Radosavljevića upućeno patrijarhu Irineju Gavriloviću od 22. februara 2010. pojavilo se 6. marta na veb sajtu, www.svetosavlje.org u podrubrici “lista”. Budući da ovaj dopis, za razliku od prethodnih i javnosti već poznatih Artemijevih dopisa, nema memorandumsku oznaku i nije overeno pečatom, već je na njemu samo potpis vladike Artemija, “ Vestima” je nezvanično potvrđeno u Eparhiji raško-prizrenskoj da je ovo pismo patrijarhu Irineju takođe autentično. Napomenuto nam je da je ono prezentovano javnosti “bez Artemijevog znanja, kao što je to učinjeno i sa njegovim prethodnim dopisima, unazad mesec dana”.

Vladika Artemije

“Ovo jeste pismo vladike Artemija, ali njemu nije poznato odakle i kako njegovi dopisi dospevaju u javnost. Jedino, za razliku od prethodnih, ovo pismo nije pisano na hartiji sa memorandumom i nije overeno pečatom , jer memorandum i pečat su od 13.februara 2010. u nadležnosti privremenog administratora vladike Atanasija Jevtića”, pojašnjavaju izvori “Vesti” iz ove eparhije.

Dan ranije, 5. marta, pomenuti dopis objavljen je na adresi www.novinar.de, javio je ''Vestima''  Srđan Marjanović, urednik tog portala iz Minhena. 

Vesti-online prenose u celosti ovaj dopis vladike Artemija:

Otvoren citat:

ARTEMIJE
Pravoslavni episkop SPC
Br. 06
22. 02. 2010. godine
Prizren - Gračanica
NjEGOVOJ SVETOSTI
PATRIJARHU SRPSKOM
G. GOSPODINU IRINEJU
B E O G R A D


Vaša Svetosti,
Osećali smo potrebu da Vam pišemo i pre nekoliko dana. Nismo imali snage izmrcvareni ovim, neviđenim i nečuvenim u istoriji Crkve, medijskim linčom koji se na Nas obrušio poput Nijagarinih vodopada. Nije to posledica neke prirodne nepogode, već silne, smišljene i orkestrirane kampanje.


Sećam se, na sednici Svetog arhijerejskog sinoda 13. februara 2010. godine, između ostalog rečeno je i apelovano:


"Ne u medije


I obrazloženo:


Nije dobro prepucavati se preko medija.


Prihvatili smo to, kao i ostale odluke Sinoda, i evo, od tada do sada nismo se oglasili ni u jednim medijima. Ni jednom rečju. Mislili smo da to pravilo važi za obe strane i da će se tog zlatnog pravila svi držati. Nažalost, nije tako bilo. Druga strana je svakodnevno u medijima: izjave, saopštenja, komentari. To je stvaranje jednostrane slike. Narod mora da zna istinu. A ono što se daje u medije (novine) nije istina. Nije jedina i puna istina. I u starom Rimu je važilo pravilo: „Da se čuje i druga strana”, a danas, u 21 veku, u Crkvi Božijoj, to se Nama zabranjuje. Ako je zlo i štetno, i za narod sablažnjivo, "prepucavanje” preko medija, zlo je, štetno je i sablažnjivo i neprekidno "pucanje” samo sa jedne strane. I to baražnom vatrom. Iz svih oruđa.


Mi nemamo mogućnosti da javno kažemo svoju istinu, ili bar, svoje viđenje problema. I još, kažem li na bilo koji način, onda dolaze osude za "nepoštovanje” crkvenih vlasti, i - ispadam grbav. Kao da se želi da me "pojede mrak”, da nestanem neznano kud, da odem pod led, ali nečujno. Na takvu igru, ipak, ne pristajem. Stoga Vam ovo i pišem.


Pored zvaničnog Saopštenja Sinoda, koje je bilo neophodno, po Nama i dovoljno, nažalost, na tome se nije stalo. Evo desetak dana, svi mediji, štampani i elektronski, prepuni su izjava, saopštenja, intervjua, u kojima se neštedimice analizira, kritikuje, sumnjiči, kleveta, osuđuje Episkop Artemije i njegovi saradnici za sve i svašta. Bez provere, bez dokaza, bez srama i stida. Sve je: "navodno”, "priča se”, “pretpostavlja se” i t. sl. itd. U ovoj prljavoj kampanji se takmiče i nadgornjavaju Administrator Ep. Atanasije i sinodalac Ep. Grigorije, koji će teže i oštrije reči upotrebiti, kako će Nas što više uvrediti. Episkop Atanasije kud god ide govori narodu o "tuđim gresima” (mojim i mojih saradnika), trujući duše slušalaca, pripremajući ih na linč onih koje on napada. To čini i pred mojim monasima (Banjska, 19. 02.).


Kud god ide otrov prosipa i razdor seje. Ne ostavlja na miru ni druge Episkope, nazivajući ih svakakvim imenima, valjda, na "nazidanje” bratije. Ruši (u duhovnom smislu) sve što smo gradili i stvarali devetnaest godina. Došao je, po odluci Sinoda, ,da sredi stanje” u Eparhiji raško-prizrenskoj. A tek je ovo stanje, koje se sada stvara, tragično za Eparhiju raško-prizrensku i sav srpski narod, posebno ovaj na Kosovu i Metohiji. Ovako se Kosovo ne brani i ne štiti.


Zar nije bilo dovoljno javnost obavestiti preko sinodskog Saopštenja (kao što je i učinjeno) o pokretanju postupka, postavljanju Administratora. A onda, istragu voditi savesno i detaljno, pa kada se utvrde činjenice, sa ljima izaći u javnost. Ovako, našta ovo liči? Da li se iko seća reči Hristovnh o onima "koji sablazne jednoga od ovih malih”? Nije li ovo na sablazan celog našeg naroda i na podsmeh ostalim narodima?


I još nešto, Vaša Svetosti. Budući da je ovo prva aktivnost Vas kao Patrijarha srpskoga, bojimo se i iskreno žalimo, da će ova i ovakva kampanja najviše štete naneti Vašem ugledu. Narod ima i druga saznanja od onih koja se sada žele nametnuti. Mnogi su pratili Naš rad na Kosovu i Metohiji u proteklom periodu, Našu borbu za zadržavanje našeg naroda na ovim prostorima, kao i Kosova i Meohije u Srbiji, naročito u poslednjih desetak godina. Neće ova, na brzinu kreirana, i kampanjom nametana, istina biti u stanju da sve to izbriše iz svesti naroda.
Već se čuju glasovi mnogih koji na to ukazuju. Istina se ne može sakrita. Ona, po narodnoj mudrosti, „što se dublje zakopava, sve sjajnija vaskrsava”. Tako je i Bog rekao: "Nema ništa tajno što neće biti javno”.

Vašoj Svetosti odan u Gospodu

Zatvoren citat

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online