Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 06.03.2010.
09:56
Press A

Vojvođanke plaćaju porođaj u "Srbiji"

Žena iz Vršca koja se kao hitan slučaj porodila u KBC „Zvezdara" mora je da plati 56.500 dinara pošto filijala Pokrajinskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Pančevu odbija da plati "troškove lečenja u Srbiji".

Ova porodilja kaže da je filijala Pokrajinskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Pančevu odbila da refundira troškove "luksuziranja porođaja u Beogradu". Žena živi i radi u Vršcu, a inače je rođena Beograđanka. U Beogradu se 31. decembra zatekla na dočeku Nove godine, a porođaj je neočekivano počeo ranije.

"S obzirom da je termin za porođaj bio polovina januara i da ništa nije ukazivalo da će do porođaja doći ranije, usudila sam se na putovanje uz prethodno kosultovanje sa lekarom. Rano ujutru, 31. decembra počeli su porođajni trudovi. Mom suprugu i meni učinilo se najrazumnije da odemo do najbližeg porodilišta jer je porođaj krenuo poprilično brzo, a vremenski uslovi na putu su bili loši da bismo krenuli put Vršca“, priča ova Vrščanka.

Po dolasku u KBC "Zvezdara" dežurni lekar je konstatovao da je porođaj počeo i ona se u roku od pola sata našla na stolu za porođaj.

"Poslednjeg dana prošle godine rodila sam Katarinu. U KBC "Zvezdara" sam bila do 5. januara 2010. Napominjem da sam kod sebe imala uredno overenu zdravstvenu knjižicu, kao i da je u dokumentu na osnovu kojeg su me primili pisalo "hitan prijem", dodaje ona.

Zaposleni u KBC "Zvezdara" su po službenoj dužnosti uputili obaveštenje i račun za naplatu socijalnom u Vršcu, koje je ispostava pančevačke filijale. Međutim, matična filijala u Pančevu je odbila plaćanje troškova, pa je prošle nedelje porodicu porodilje iz Vršca zatekao račun iz KBC "Zvezdara".

Dr Mavrić: Bio je hitan slučaj!


Ginekolog-akušer KBC "Zvezdara" Sava Mavrić, koji je porodio Jelenu Oliverić kaže da ne razume zašto Pančevo neće da plati troškove kad se iz dokumentacije sasvim jasno vidi da je porođaj bio hitan. On objašnjava da su se Jeleni javile određene indikacije zbog nepravilnog naleganja glavice deteta i da bi ona počela da krvari već na Pančevačkom mostu, da ju je uputio ka Vršcu ili Pančevu.

"U vršačkom socijalnom su mi rekli da po direktivi iz Pančeva ne mogu da plate račune za sve "terminske" trudnice i uputili me na pravnicu filijale Pančevo Smiljku Čalić. Ona mi je "ljubazno" objasnila da se i ona porađala dva puta i da tačno zna kako to funkcioniše, i da sam po njenoj proceni onoliko brzo koliko sam stigla do Zvezdare, mogla i do Pančeva, pa da ću sad da platim luksuziranje porođaja u Beogradu. Pitam se nije li u pitanju isti fond, Vojvodina ili Srbija? Zar je trebalo da se pri ulasku u deveti mesec privežem za gelender vršačke bolnice čekajući porođaj i porodim se u Vojvodini, pa makar i u nekoj njivi na putu do najbližeg porodilišta?, ogorčeno pita ova žena.

Pravnica filijale u Pančevu Smiljka Čalić nije htela da govori o ovom slučaju već je uputila na direktorku filijale. Vršilac dužnosti direktora filijale Slavica Marinković je rekla da je prvostepena komisija odbila plaćanje računa jer se to smatra porođajem u terminu, kada trudnice ne bi trebalo da putuju.

"Tu istoriju bolesti nisam videla, ali čim žena uđe u deveti mesec smatra se da može ranije da se porodi. Postoji čak i tačka u pravilniku po kojem žena kada uđe u deveti mesec ne bi smela da putuje bez odobrenja svog ginekologa koji je prati. Svi terminski porođaji ne smatraju se prevremenim i hitnim“, objasnila je Marinkovićeva. Prema njenim rečima, prošle godine nijedan ovakav predmet nije plaćen, a bilo ih je 170.

"Prošle godine je odbijeno plaćanje 170 takvih predmeta na osnovu medicinske dokumentacije do koje je lekarska komisija došla. Iz nje se videlo da svi terminski porođaji nisu bili komplikovani i da su mogli biti obavljeni u mestu gde trudnica živi“, tvrdi Marinkovićeva.

U Pančevu će "leteti glave"

 

Direktorka RZZO Svetlana Vukajlović kaže da će "u filijali u Pančevu leteti glave ako se ispostavi da je odbila plaćanje, a porođaj bio zaista hitan".

"Ako je filijala Pančeva poslala račun zato što smatra da nije bilo hitno, a jeste, onda će da lete glave u Pančevu jer to nije normalno i nije u skladu sa zakonom“, rekla je Vukajlovićeva i pozvala sve žene koje su eventualno bile u sličnoj situaciji, a platile svoj porođaj, da joj direktno jave.

POVEZANE VESTI

Subota 06.03.2010. 10:24
Ama ljudi, jeli Vam jasno nesto, Vojvodina se krece u pravcu odvajanja od Srbije i ovo je samo jedna od manifestacija tog procesa. Ko to radi i zasto, mi obicni ljudi ne znamo, ali je posle onih rezolucija skupstine, uspostavljanja vlade Vojvodine i glavnog grada sve jasno.Nazalost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online