Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 16.09.2013.
12:38
D. Dekić - Vesti A

Oružje u Rijeci: Podmetačina Vučiću ili državi?

Aleksandar Vučić negirao je tvrdnje hrvatskih medija da Srbija ima veze sa pronađenim oružjem u riječkoj luci i ocenio da bi bilo veoma loše ako je deo hrvatskih vlasti namerno plasirao netačne informacije. On je otkrio da su Hrvati o sumnjivim kontejnerima raketa obavešteni iz Beograda, insinuirajući i mogućnost da se iza čitave priče kriju prljavi politički motivi.

Raketni napad i odbrana: Aleksandar Vučić
 

Pre Vučića demanti iz Hrvatske, koja je ovog proleća označena kao zemlja koja snabdeva oružjem sirijske pobunjenike, stigao je i od premijera Ivice Dačića i biznismena Slobodana Tešića, bliskog Vučićevim naprednjacima koji je u hrvatskim medijima označen kao krijumčar raketa za Abu Dabi.

Srbija da tuži

- Sve se pakuje preko Slobodana Tešića koji je biznismen bez krivične prijave. Mislim da bi i on i Srbija trebalo da podnesu tužbu protiv onih koji se služe podlostima nanoseći tako veliku štetu zemlji i njenom međunarodnom ugledu - kaže Dragišić.

Vučić tvrdi da Zagreb nigde ništa nije ni otkrio, ni našao.
- Mi smo pronašli i obavestili ih usmenim i pisanim putem. Za to imamo dokaze za koje znaju i predstavnici svih svetskih najvećih službi - kazao je Vučić, ne isključivši ni mogućnost slučajne greške dela hrvatskih vlasti.


Više o ovoj medijskoj ujdurmi trebalo bi da bude poznato danas kada će Bezbednosno informativna agencija izaći u javnost sa podacima. Vučić je obećao da će Beograd podatke o tome ko je umešan u nelegalnu trgovinu oružja dati Zagrebu.
 

Tajna dok ne pukne

Činjenica da je Srbija ćutala o kontingentima oružja koji su dospeli do Rijeke, prema rečima Ljubodraga Stojadinovića je normalna stvar, jer kada službe otkriju takve tokove o njima ćute i prate kuda idu.
- Zato, iako takvih ilegalnih tokova ima puno, mi saznamo tek za neke, i to kada se oni prekinu - kaže Stojadinović.

- Mi imamo imena, mi znamo imena, pošto vidimo da ih oni ili ne znaju ili namerno obmanjuju i svoju i svetsku javnost, mi ćemo ih temeljno obavestiti o tome. Daćemo im tačna imena, da se ne sramote pred svojom i međunarodnom javnošću. Laž i besmislica ono što su objavili hrvatski mediji, a sramota ono što su uradili neki srpski mediji tražeći način da pomognu političkim miljenicima, a ne mareći za to koliku će štetu da nanesu Srbiji - naveo je Vučić.

U hrvatskim medijima naveden je upravo biznismen Tešić kao akter trgovine oružjem koji je slovio za jednog od najvećih finansijera SNS-a, a čija je ćerka Danijela Tešić bila 96. na izbornoj listi SNS-a za poslanike i član je naprednjačkog Saveta za međunarodnu saradnju.
 

 

Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić ovu priču vidi kao međudržavno, a ne kao unutarpolitičko pakovanje. On ne isključuje mogućnost da je Hrvatska "namerno uletela sa dobrom podmetačinom" srpskoj vlasti predvođenoj naprednjacima kako bi ukaljala Srbiju.


- Izgleda da se to radi baš kada se Beograd bori sa problemom Kosova i dobijanjem datuma za početak pregovora sa Briselom - kaže Dragišić.


Vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović takođe smatra da priča iz hrvatskih medija ima političke implikacije, ali ne veruje da ona može da destabilizuje vlast u Srbiji. On smatra da su hrvatske prozivke biznismena, bliskog najačoj srpskoj stranci, verovatno plod činjenice da se za partije kače poslovni ljudi ne baš čistih biografija koji su dobar povod političkim protivnicima da kompromitaciju generalizuju na celu partiju.


- Najveća krijumčarenja oružja i droge nisu moguća bez politike, odnosno nekog iz države ili paradržave i tu ima mnogo mračnih tajni. Tu prepletenost pokazuje i slučaj narko-bosa Darka Šarića, a u čitavim zlokobnim lancima te trgovine najnedužniji su mediji koji samo pokušavaju da saznaju nešto više o mračnim poslovima - zaključio je Stojadinović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.09.2013. 12:45
Nije mi jasno zasto Vucic i dalje krije imena pravih svercera ako ih zna .
Ponedeljak 16.09.2013. 13:40
Da, velika podmetačina Vučiću ....Dečko ugrožen....! A šta da mu podvale, kada je on najposlušniji, ne mogu da nadju boljeg od njega !
Ponedeljak 16.09.2013. 12:44
" Mi smo pronašli i obavestili ih usmenim i pisanim putem. Za to imamo dokaze za koje znaju i predstavnici svih svetskih najvećih službi " ???? Ти си пронашао ? Па ти своју гузицу не би пронашао - да ти није под носем .... нит' сте ви ово јавили хрватима, нит' су то открили они...и докле ћеш да лажеш бре више??? Онај ко контролише луку у Ријеци, и ко контролише цео регион - тај је и дошао до информације... Аман бре више... п.с. на ово се реагује а на протеривање ћирилице - ни гласа ?? Да - тамо нису угрожени гангстери него народ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online