Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 16.09.2013.
05:52
D. Đorđević - Vesti A

Srbi pobedili krizu u Grčkoj: Jedna krofna kao dva hleba

Posle izjave prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića da Srbija nije u reseciji i da se sa jedne strane beleži industrijski rast i najveći porast izvoza u prethodnih nekoliko godina reporteri "Vesti" su početkom septembra posetili Nea Vrasnu, poznato grčko letovalište, smešteno između Stvarosa i Aspravalte, kako bi se na licu mesta, u potsezoni, uverili kako sada letuje (o)srednja klasa Vranja, Bujanovca, Leskovca, Niša, Pirota, Prokuplčja, Kruševca i ostalih znamenitih mesta zemlje Srbije.

Plaža u Nea Vrasni
 

Ono što se odmah uočilo je multikulturalnost, jer u Nea Vrasni, pored najbrojnih Srba, bilo je i poprilično Makedonaca i Bugara. Da je prvi potpresednik u pravu videlo se na svakom koraku, osetio se boljitak. Istovarivale su se pune torbe hrane iz otadžbine.
 

Cenkanje na plaži

Plaža je puna crnoputih prodavaca sa robom: od naočara za sunce, kišobrana, marama, raznih torbi, ukrasa od drveta i gipsa, kapa i šešira, raznih parfema, do usluga brze tetovaže i tajlandsko masiranje, od levog malog prsta do desnog uveta. Pogađanje traje dugo i uvek se završava našim trijumfalnim: "Uh, što ga zeznasmo, on je tražio 15 evra mi ga uzedosmo za pet". Od pomenute robe veći deo završi u kanti za smeće.

Odmah se videlo da je srednja klasa poslovno šarenolika. Na more su došli penzioneri, studenti, medicinske sestre, sitni činovnici, novinari i žene domaćice što je podiglo pomenutu klasu na još veći nivo.

Makedonski prosek je sedam dana letovanja, a srpski 10 dana, jer Srbija "beleži industrijski rast". Bugari su Evropskoj uniji, ali zadnja rupa na svirali, pa ni oni ne odmiču od 10 srpskih "industrijskih" dana. Svako se teši na svoj način. Bugari kažu da dolaze na more koje je "Pirinska bugarska Makedonija" i pokazuju na obližnja brda sela gde im žive sunarodnici i rođaci.

Ista ona sela za koja Makedonci tvrde da su njihova, da je ovo rajski deo makedonskog Egejskog mora u kome se njihov Ace iliti Aleksandar Makedonski poslednji put okupao pri polasku u osvajanje sveta. "Ovo je sveto more, mi smo mali narod sa velikim ljudima".

Uspomena s letovanja

Što se tiče Grka, oni zapeli pa prodaju samo krofne. Znaju da smo po malo drčan narod, naročito kad uspište deca, bilo da su srpska, makedonska il' bugarska. "Donac, lokomades, krofna", viču Grci i koriste neke dečje trube čiji zvuk vas, em preseče u dremežu, em nervira zbog dece koje ga oponašaju. Srbi kupuju kao i uvek ne gunđajući, ako treba, dete ima da jede na plaži, a ako treba, batine ima da dobije u stanu.

Makedonci najmanje kupuju, vičući deci: "Znaš li, Aspre, koliko je to para. evro i po za krofnu, tu su dva hleba u budućnosti i kusur da ostane za soljene semenke." Vidi se da su Bugari iz EU, pa iz pristojnosti ne psuju deci "mamku", koja kad vide krofne trče i zapitkuju šta je to. "Veliko, bre, veliko, Mite, kao velika riba, skače ovako-onako, zeva, zeva i jede novac", objašnjava otac da se dete okani krofni.
 

Jeftini pokloni
 

U radnjama su svi jednaki, kad je u pitanju kupovina bižuterije, igračaka za decu i unučiće, ili papuče i gaće od likre za poklon, onda se ne poznaje ko je Srbin, Makedonac il' Bugarin. Kupovine su, kao i uvek, u marketima i u Lidlu, svetskom lancu prodavnica sa diskontnim cenama, do kog se pešači samo tri kilometra u jednom prvcu. Ima svega, a najveće interesovanje izazivaju sniženja.

Kolo pred polazak na letovanje
 

Takvih cena nema ni u jednoj prodavnici u nekom vranjskom selu, ili okolini Kumanova, Bitolja, Velingrada, Blagojevgrada... A onda dođe i kraj letovanja srpske, makedonske i bugarske srednje klase i svako ode svojim autobusom. Makedonci i Bugari odlaze u tišini, da se ne primeti, kao da su ukrali letovanje, a Srbi zadovoljni kao da su dobili na lutriji. U džepovima zvecka sitniš od nekoliko evra. Treba i 50 centi za WC za one nesnalažljive koji odmah ne nađu neki ćošak za džabaka.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.09.2013. 10:52
Hahahahaha svaka cast.To je realna slika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online