Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 15.09.2013.
19:13
B92 A

Šta će Srbi van Zajednice opština?

Buduću Zajednicu srpskih opština činiće ukupno deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Značajan broj Srba ostaće van zajednice, a u tim sredinama postoji izvesna strepnja o tome kako će se živeti posle izbora. Tu spada i oko 5.000 Srba koji žive u 12 sela u opštinama Obilić i Vučitrn.

Zajednicu srpskih opština činiće ukupno deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom
 

Pokušaji od pre nekoliko godina da Srbi iz Prilužja, Plemetine i drugih sela između Obilića i Vučitrna formiraju opštinu sa srpskom većinom nisu uspeli, iako po standardu Ahtrisarijevog plana imaju sve uslove za to. Predstojeći lokalni izbori ovdašnjim Srbima su sada veliki izazov - da li učestvovati ili bojkotovati, zbog činjenice da su u Obiliću i Vučitrnu manjina u odnosu na albansko stanovništvo.

"Neću da izađem na izbore, to je moje mišljenje, ostali kako žele", kaže jedan od meštana ovog područja.

"Ja mislim da će biti bolje, ostajem ovde na Kosovu, nemam gde da idem...", kaže drugi.

U Plemetini i Prilužju funkcionišu lokalne samouprave u sistemu Vlade Srbije izmeštene iz Obilića i Vučitrna.  Primetan je strah da li će vlast u Beogradu krenuti sa gašenjem tih institucija, jer se nakon izbora očekuje formiranje Zajednice srpskih opština, koju će činiti četiri sa severa i šest opština sa juga. Srbi u selima oko Obilića i Vučitrna ne pripadaju tim opštinama. Jadranka Simić, sekretar privremenog organa opštine Vučitrn sa izmeštenim sedištem u Prilužju, nada se da neće doći do ukidanja institucija.

"Borićemo se za svako radno mesto i za opstanak Srba i instuticija na ovim porostorima uz saradnju i podršku Vlade Srbije", rekla je Simićeva.

U kancelariji Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju u Gračanici kažu da će srpske institucije pretrpeti promene, ali da neće biti otpuštanja radnika. Srpski pregovarčki tim insistiraće u Briselu da dvanaest sela oko Obilića dobiju svoju opštinu, kaze šef biroa Kancelarije za KIM u Gračanici, Branimir Stojanović.

"Kako će izgledati proces nakon izbora, ko će gde da se utapa, to još uvek nije definisano. Važno je da će Zajednica srpskih opština kao novi politički subjekat popunjavati sva ona mesta gde nakon izbora budu stvorene praznine. Nemamo još uvek one opštine koje moramo da imamo kao što je slučaj sa srpskim mestima u okolini Obilića i Vučitrna", dodaje Stojanović.

Pored Vučitrna i Obilića, slična je situacija sa povratničkim selima u Metohiji, Goraždevcu, srpskim mestima oko Kosovske Kamenice, Lipljana i Uroševca, gde mesto u Zajednici srpskih opština očekuje oko 15.000 Srba.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.09.2013. 19:19
dusa me boli kako drzava nebrine o svom narodu koji osta u rukama siptarije i zapadnih zverova
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online