Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.09.2013.
09:07
RTS A

Više prepisanih recepata, manja plata lekaru

Primenom kapitacione formule najbolji lekari sa najviše pacijenata dobijaju najgore ocene i najmanje plate. Plaćanje po učinku iz dana u dan sve više demotiviše izabrane lekare u domovima zdravlja, poručuju predstavnici sindikata, ali i Lekarske komore, i traže promenu načina obračuna plata.

Plata lekara zavisi od toga koliki  je trošak napravio Fondu
 

Koliko god da je teorija primene kapitacione formule ukazivala na to da će biti nagrađeni lekari koji rade najviše, ali i najbolje, praksa je pokazala sasvim suprotno.

I kao da su predosetili šta ih čeka, uoči početka novog načina obračuna plata, zaposleni u zdravstvu su u aprilu prošle godine štrajkovali, te novi obračun plata nije stupio na snagu u junu, već u novembru prošle godine.

"Ako imam 50 i 60 pacijenata, normalno da ću da napišem 150 i 200 recepata, to znači da sam ja za Fond skuplji lekar jer sve to poskupljuje lečenje tih pacijenata koji se javljaju. Mi ne možemo da vodimo računa o tome koliko lek košta", rekla je dr Milijana Petrović iz Doma zdravlja u Kragujevcu.

Direktorka Doma zdravlja u Kragujevcu Branimirka Svilar kaže da nema velikih pritužbi na primenu kapitacije od lekara.

"Ja sam sigurna da oni nisu previše zadovoljni, da upravo primenom kapitacije mi vidimo šta lekari rade, koliko rade, ali ne vidimo kako rade", kaže dr Svilar.

Elementi kapitacione formule su i broj pregledanih pacijenata, preventivnih pregleda, koliko novca je potrošeno na izdavanje laboratorijskih ili dijagnostičkih uputa, koliko je lekova propisano i koja je cena tih lekova. Doktorka Nevenka Dimitrijević ima više od 2.500 kartona, ali ne može da se pohvali i dobrom ocenom, ni platom.

"Mi smo očekivali i bolje uslove rada na primarnom nivou zdravstvene zaštite i bolje uslove pregleda pacijenata. Šta smo dobili, povećanje obima posla, pretvoreni smo u administrativce, tako što smo upotrebili informacionu tehnologiju ne za lečenje pacijenata, nego za fakturisanje naših usluga fondu, dobili smo produžetak radnog vremena", kaže Nevenka Dimitrijević, koja je i predsednik IO Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Iz Lekarske komore Srbije poručuju da sadašnji način obračuna plata ima dosta nedostataka i da ga treba promeniti. Dr Aleksandar Radosavljević iz Lekarske komore Srbije kaže da za istu platu različiti lekari rade različito širom zemlje i da su zarade lekara vezane za prosek domova zdravlja u kojima rade. Zbog nezadovoljstva, zdravstveni radnici su zatražili sastanak i sa predstavnicima Ministarstva zdravlja. Trebalo bi da bude održan naredne nedelje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online