Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 14.09.2013.
10:23
Srna A

"Bosanski jezik ne postoji"

Direktor Instituta za srpski jezik Sreto Tanasić ocenio je da inicijativa da se u škole u Srbiji uvede takozvani bosanski jezik predstavlja politički zahtev i pokušaj da se iz BiH prenese ideja o bosanskoj naciji i jeziku.

Foto: Ilustracija

Tanasić je izjavio Srni da je zvanični stav Odbora za standarizaciju srpskog jezika da muslimani u BiH govore varijantom srpskog jezika, koji nazivaju bošnjačkim, a da bosanski jezik kao takav ne postoji, jer ne postoji ni bosanska nacija.

Upravo s toga, dodao je on, muslimani ili "kako su se preimenovali" Bošnjaci kako oni u BiH tako i u Srbiji mogu da pričaju i zahtevaju nastavu samo na bošnjačkom. On je konstatovao da, prema međunarodnim aktima, pravo na manjinski jezik i nacionalni nastavni program imaju one nacionalne grupe čiji je jezik znatno različit od većinskog, što u Srbiji nije slučaj.

Tanasić: Ko će da predaje "bosanski jezik"?

Da je zahtev za uvođenje bosanskog jezika političkog karaktera, kaže Tanasić, najbolje dokazuje to što niko ne vodi računa o kadrovima koji treba da predaju taj jezik, već sada oni koji su nekada završili srpski ili srpskohrvatski preko noći dobijaju neke sertifikate o znanju tog jezika.

Tanasić je kao posebno problematično naznačio uvođenje pojedinih udžbenika iz bošnjačkog jezika i književnosti, kao i nacionalne grupe predmeta iz BiH u Srbiju bez tumačenja i analiza nadležnih prosvetnih institucija, što bi, kako je rekao, u ostatku Evrope bilo nezamislivo.

"Ni u jednoj evropskoj zemlji se ne bi mogli prečicom uvoditi predmeti, ako prethodno nisu ozbiljno analizirani. Mi nismo za ono što ne radi niko drugi", naglasio je Tanasić.

On je ocienio da se ovakvim ponašanjem i uvođenjem određenih predmeta na prečac iskazuje i nepoštivanje države Srbije i dodao da se nameće pitanje da li će ti koji eventualno i završe neku školu na bošnjačkom ili bosanskom jeziku moći raditi ili studirati u Srbiji čiji je zvanični jezik srpski.

"Da li će neko moći da ide na studije bez polaganja srpskog jezika? Ako u drugim zemljama vode računa o poznavanju jezika države, onda mora i Srbija. Mogu sada Srbi da dobiju pasoš i državljanstvo Mađarske, ali samo ukoliko, pored ostalih uslova na ispitu pokažu da znaju i mađarski jezik", naglasio je Tanasić.

POVEZANE VESTI

Subota 14.09.2013. 10:29
Иза свих захтева стоји Турска која врши притисак на Србију преко муслимана који захтевају све више и више.Данас је то бошњачки језик,сутра права,па економска неразвијеност и на крају аутономија и отцепљење.ТУрска нам прави велике проблеме!
Subota 14.09.2013. 13:29
Ispricas vic o Muji i Hasi i kazes dva put 'bolan' i eto, govoris 'bosanski'. Ja posle trece rakije pricam sumadinski pa je ono sto bi na svakom drugom mestu bio predmet najjeftinije sprdnje, u Srbiji surova realnost koja ce kao i obicno skupo da nas kosta. Da bi se korov sasekao, mora se iscupati koren. Hrvatski, bosanski i crnogorski 'jezik' su politicki falsifikati kojima se smeje citav filoloski svet. Njih Srbija nikada nije smela da prizna bas kao ni ove lazne nacije. Iz razumnog izlaganja Srete Tanasica vidimo kakve su posledice ove izdaje i kakve ce tek biti. I mala ispravka: 'Bosnjaci' ne govore 'varijantom' srpskog jezika, vec Srbi islamske vere govore srpskim jezikom.
Subota 14.09.2013. 13:31
Прво поштовани да разјасните,Шта је дијалекат? А шта матерњи језик?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online