Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.09.2013.
12:20
J. L. Petković - Vesti A

Ni na koga neću baciti kamen

Od kosovske Centralne izborne komisije još nismo zvanično obavešteni da im smeta naziv naše građanske inicijative "Srbija". Dok nam ne odgovore mi se i dalje tako zovemo, kaže za "Vesti" Vladeta Kostić, načelnik Kosovskog okruga i nosilac liste "Srbija" za lokalne izbore u opštini Gračanica.

Najavljeno je da će se morati menjati naziv liste "Srbija"?


- U Briselu je o tome razgovarano, Tači je u Briselu rekao da sve zavisi od CIK-a. Dakle, čekamo objašnjenje. Imam prijatelja koji se zove Alban, i to ime asocira na stranu državu. Ali, to što se on tako zove meni ne vređa nacionalna osećanja. Ako idemo tom logikom onda bi svim Srbima Kosovu koji se zovu Srba, Srboljub ili Srboje trebalo da ukinemo imena. To nije u skladu ni sa jednim zakonom.

Izborna kampanja je počela nizom međusobnih optužbi, čak i na vaš račun?

- Nema tu nijednog slova istine. Neću baciti nijedan kamen ni na koga, ne samo ja, nego ni naši nosioci listi, kandidati za gradonačelnike. Mi sebi ne možemo da dozvolimo luksuz da nastupamo sa takvim stavovima, jer nas je ostalo tako malo. Nemamo pravo da to radimo.

Da li će to uticati na izlaznost birača na izbore?

- Kao što rekoh, iako smo čuli da se sprema prljava kampanja i prozivka nas i naših porodica, mi se nećemo baviti time.

U Gračanici se protestvovalo zbog neisplaćenog minimalca. Hoće li to biti sistemski rešeno?

- Blokiranje institucija neće rešiti problem. Uputili smo pismo sekretarijatu Vlade Srbije, Kancelariji za Kosovo, Trezoru i Nacionalnoj službi za zapošljavanje i tražili da nam dostave dinamiku isplate tih minimalnih zarada. Želimo da rešenje tog problema bude predviđeno u zakonu o pomoći Srbima na Kosmetu, da bi ti ljudi mogli sigurno da računaju na određena primanja shodno zakonu, a ne preko uredbi i zaključaka Vlade Srbije.

Da li ste zadovoljni ponuđenim nacrtom tog zakona?

- Niko nije zadovoljan, pa ni ja. Tim nacrtom nisu obuhvaćene sve kategorije ljudi. U režimu zdravstva i prosvete ne bi trebalo ništa da se menja, jer mi u većinski srpskim opštinama nemamo ni paralelno zdravstvo ni školstvo. Ako Srbija želi da pomaže preostalo srpsko i nealbansko stanovništvo može upravo to da radi kroz te plate prosvetnih i zdravstvenih radnika.
 

Preživeti uz pomoć Srbije

 

Šta je prednost liste "Srbija" u odnosu na ostale?


- Svih 14 godina Srbi su opstali na Kosovu zahvaljujući davanjima iz Republike Srbije. Nekada se država manje, a nekada više snalazila u tome, ali je činjenica da smo opstali zahvaljujući primanjima iz RS. Naša prednost je što smo ostali u tom sistemu, i mi ovde nemamo drugu mogućnost da preživimo osim uz pomoć Vlade Srbije. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online