Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.09.2013.
19:21
Beta A

Koštunica: Sramni pritisci Beograda na kosovske Srbe

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) i bivši premijer Vojislav Koštunica ocenio je u sredu da je raspuštanje četiri skupštine opština na severu Kosova "sraman pritisak" na kosovske Srbe da bi pristali da budu "podanici lažne države".

Vojislav Koštunica

"Reč je o sramnoj pretnji i uticaju na nešto što bi moralo biti potpuno slobodno i van svakog pritiska, a to su izbori. Čuli smo nešto ranije ministra unutrašnjih poslova (Ivicu Dačića) kako preti tim smenama i evo sad je do jedne od tih smena došlo", naveo je Koštunica govoreći o odluci Vlade Srbije da raspusti četiri opštine na severu Kosova.


Predsednik DSS je naveo da taj potez neće ni najmanje uticati na raspoloženje naroda na Kosovu, pogotovo na severu, "koji nije rad da izađe na izbore koje raspisuje predsednica Kosova Atifete Jahjaga i koji će predstavljati uvod u otuđivanje Kosova od Srbija i pretvaranje našeg naroda u podanike jedne druge, nepriznate, lažne države".


Po njegovim rečima, prvi rezultati neuspeha politike vlade vide se u činjenici da izborna lista koju podržava Beograd na severu ima beznačajno mali broj ljudi.


"Možete misliti koliko će tek biti onih što će izaći na biračka mesta", dodao je Koštunica.


Kampanja protiv izbora na KiM

Predsednik DSS je dodao da će na severu Kosova biti organizovana anti-izborna kampanja, a njegova stranka će se suprotstaviti, kako je kazao, "nasilju Vlade" izraženom prilikom raspuštanja opština.


Po njegovim rečima, odbori stranaka na Kosovu veoma dobro sarađuju i dobrim delom nisu pod uticajem vlade u Beogradu. "Na kraju krajeva, radi se o njihovoj koži", rekao je Koštunica.


Predsednik DSS i bivši premijer Srbije je kazao da će se sigurno nastaviti pritisci na Srbiju povodom Kosova i da će sada, posebno pod uticajem Nemačke, jačati zahtevi da se pravno urede odnosi Kosova i Srbije što bi trebalo da bude uvod u kosovsko članstvo u UN.


"I ta rečenica da sadašnja vlast neće priznati Kosovo, neće značiti apolutno ništa - toliko koraka je učinjeno u tom pravcu", rekao je Koštunica.


Nema dokaza protiv DSS

Predsednik DSS rekao je da nema dokaza protiv DSS kad je reč o navodnim zloupotrebama novca na Kosovu i Metohiji u vreme kad je ta stranka bila na vlasti.


"Da ima nekih dokaza, oni bi odavno isplivali... Ono što je veoma indikativno jeste da su neke strane zapadne kuće bili pokrovitelji emisija o finansijskim malverzacijama o Kosovu i to je nešto što odmah privlači pažnju", rekao je Koštunica.


Upitan da li se navodi o malverzacijama sa novcem na Kosovu i Metohiji koriste kao vrsta pritiska i ucene DSS, Koštunica je istakao da na tu stranku ne može niko uticati "pogotovo kad nema osnova za taj uticaj".


On je dodao da se pokušava kriminalizacija svih koji se protive pokušajima Zapada da se "Kosovo potpuno otrgne Srbiji".


"Najveći deo tih sporova se kod nas završava u medijima - sa razlogom ili bez razloga. Umesto da se završi tamo gde jedino ima osnova da se zvarši, u pravosudnim institucijama", rekao je Koštunica i istakao da dokaza protv DSS "jednostavno nema".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online