Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 09.09.2013.
15:54
Beta A

"Ne postoji ideja velike Albanije"

Ideja o stvaranju "velike Albanije" postoji, ali je to "jeftin populizam" koji se javlja povremeno, u doba ekonomsko-političkih kriza, ocenio je Oliver Ivanović, bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo.

Ivanović: Ideja o velikoj Albaniji jeftin populizam
 

Ivanović je na skupu o budućnosti odnosa Beograda, Prištine i Tirane koji je organizaovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) rekao da će su građani Kosova "ophrvani problemom kako preživeti sa platom od 200 evra i zato će se sve manje baviti temom ujedinjene Albanije". Ivanović je na predstojećim izborima na KiM nosilac izborne liste "Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda".

Učesnici skupa su naglasili da je moguć veći izvoz proizvoda iz Srbije na tržište Albanije i da bi privredni interesi mogli da premoste međusobne istorijske razlike i političke prepreke. Ivanović je naveo da srpski izvoz u Albaniju iznosi oko 180 miliona dolara godišnje, što je ocenio kao "katastrofalno malo".

Poslanik Liberalno-demokratske stranke u Skupštini Srbije Zoran Ostojić rekao je da će završtak auto-puta Priština-Tirana i izgradnja puta od Srbije do Crne Gore još približiti Albaniju i Srbiju.

"Oni koji nemaju mnogo para, moći će za koju godinu da letuju u Albaniji", rekao je Ostojić.

Ivanović je još ocenio da SAD nemaju strateške interese na Balkanu, dok EU postaje sve značajniji faktor. On je međutim rekao da će SAD, u vojnom i političkom smislu, biti vrlo značajan činilac koji će svoje aktivnosti koordinisati sa interesima EU da bi se region stabilizovao.

Velike članice EU zainteresovane su za stabilizaciju i zbog velikog broja izbeglica s Balkana koje, neintegrisane u zapadna društva, predstavljaju veliko bezbednosno pitanje, dodao je Ivanović.

"Jeftinije im je da ulože u zapadni Balkan, nego da im dođu izbeglice", rekao je Ivanović.

Učesnici skupa su ocenili da i građani Srbije, i političari još "robuju" stereotipima o Albancima, dok Albanci na Kosovu i u Albaniji daleko više znaju o Srbiji, nego Srbi o Albancima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.09.2013. 16:07
Utrkuju se ko ce biti veci izdajnik i poturica
Ponedeljak 09.09.2013. 16:29
Zato postoji ideja o minijaturnoj Srbiji...
Ponedeljak 09.09.2013. 16:44
Da ne bih postojavali takvi blesaci u Srbiji,Kosovo danas ne bih bilo nezavsino. Sali Berisha koliko puta je govorio o Velikoj Albaniji,William Walker je pre nekoliko meseci javno izrekao,da Kosovo treba da se prikljuci Albaniji,a ovaj IDIOT sada trubi suprotno. Srbiji nisu vise cudni,Srbi su jednostavno blesavi....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online