Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.09.2013.
06:21
Đ. Janković - Vesti A

Genije iz Loznice najbolji na svetu

Lozničanin Miloš Simić student je četvrte godine novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, najmlađi je član tima Metadoktor, a osmislio je naučni rad u oblasti veštačke inteligencije koji je nedavno u Sevilji proglašen najboljim na svetu. Program "Dr. Verhaus" pobedio je u oštroj konkurenciji naučnih radova na temu naprednih baza podataka i veštačke inteligencije.

Za napredak medicine: Miloš Simić

Ovaj program, koji u slobodnom prevodu znači "skladište", osmišljen je tako da se u njemu sakuplja ogromna količina informacija, ima strukturu razgranatog stabla u kojoj je svako podređen sledećem, a "Dr Verhaus" bi bio poslednji.


- Na osnovu svih podataka i iskustava, program Verhaus bi predviđao posledice i na neki način gledao u budućnost. Primenu bi mogao da nađe prvenstveno u medicini, tako što bi pomogao naučnicima da vide kako se različite bolesti kreću kroz vreme. Ukoliko se predvidi da će u nekoj oblasti izbiti epidemija, mogle bi se na vreme preduzeti neophodne mere i suzbiti na samom izvoru - objašnjava Miloš za "Vesti".


Mladi Lozničanin zadovoljan je pobedom i ističe da je za uspeh zaslužan timski rad. On je program pokušavao ranije da napravi u minijaturnoj verziji i na fakultetu.

Ništa bez Španaca

Tim Metadoktora nije uspeo da pobede na lokalnom Majkrosoftovom takmičenju, na kom su zauzeli tek treće mesto. Svoj naučni rad zatim su poslali u Španiju, na takmičenje na kom su učestvovali univerziteti iz celog sveta. Španci su uvideli ogroman potencijal programa i zatražili proširenu verziju. Tim trenutno radi na ovom proširenju sistema.

- Na trećoj godini fakulteta, išao sam od profesora do profesora, svi su bili zainteresovani, ali nisu imali vremena da se ovome posvete. A onda se posla latio doktor Ivan Luković, okupili smo tim i posle gotovo dve godine rada došli smo do cilja. Napravili smo program koji na osnovu algoritama traži povezane činjenice kroz sirove podatke i izvlači znanje iz mase informacija - objašnjava Miloš.


Najbolje efekte program bi dao ukoliko bi bio instaliran u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.
- Bolesti se ne pojavljuju bez razloga, na primer ptičiji i svinjski grip, nisu se proširili tek tako, nego su postepeno nastajali. Ovaj program bi nas obaveštavao šta će se desiti ukoliko se nastavi jedan vid ponašanja.


Novosadski Institut za javno zdravlje uočio je mogućnosti ovog programa i zainteresovan je za njegovu primenu - kaže Simić.


Trenutno program sadrži podatke ovog instituta i već su uočene mnoge mogućnosti za napredak.
 

Tim Metadoktor
 

- Naš tim je tokom rada na programu uočio da se brojne medicinske šifre razlikuju od ustanove do ustanove, pa čak i na odeljenjima iste bolnice. Kad bi se samo to rešilo, ostvarili bi veliki napredak, a program se može ozbiljno proširiti na mnoge oblasti medicine. Ukoliko bi u Srbiji počela njegova primena, imali bi dvostruku dobit, jer bi na taj način uposlili i mnogo ljudi iz računarske struke, kao i matematičare, medicinare i biologe - kaže Simić.


Ovaj mladi naučnik trenutno je na četvrtoj godini Tehničkog fakulteta, na smeru za računarsku nauku i softversko inženjerstvo. Interesuju ga veštačka inteligencija i računarska grafika sa primenom interakcije, što zahteva mnogo resursa i novca, a Srbija nije u stanju da to isprati potpuno.

Voleo bi da ode u SAD ili Nemačku na usavršavanje, ali je to moguće samo ako dobije stipendiju. Ipak, kaže da iako bi u inostranstvu imao odlične uslove za rad, nije mu baš draga ideja da to učini, pošto bi sve što napravi ostalo nekoj drugoj zemlji, a ne Srbiji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online