Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.03.2010.
12:41 >> 12:46h
Tanjug A

Saglasnost za izgradnju gasovoda Srbija-Bugarska

Srpski ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić i ministar ekonomije, energetike i turizma Bugarske Trajčo Trajkov potpisali su danas u Briselu, u prisustvu evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera, zajedničku izjavu koja utire put planiranom projektu gasne interkonekcije između dve zemlje.

Zajednička izjava je izraz privrženosti dveju vlada projektu gasovoda Srbija-Bugarska, kaže se u saopštenju Ministarstva energetike, u kojem se navodi da se u njoj preciziraju dalji konkretni koraci u okviru projekta, a Evropska komisija i međunarodne finansijske institucije pozivaju da pruže pomoć u pripremi projekta i studija koje su vezane za njega.

"Naš dugogodišnji cilj je da povežemo gasni sistem Zapadnog Balkana sa energetskim tržištem Evrope. Ova interkonekcija je prvi veliki korak u tom procesu", izjavio je Etinger, koji je današnje potpisivanje ocenio kao najbolji primer primene evropskih standarda sigurnosti snabdevanja.

Etinger je izrazio nadu da će projekat biti započet bez odlaganja i najavio spremnost Evropske unije da "podrži njegovu pripremu i implementaciju i finansijski, u okviru programa regionalnog razvoja i proširenja".

"Ova interkonekcija je deo naše strategije povezivanja sa susedima, koja takođe uključuje interkonekcije sa Rumunijom, Grčkom i mogućnost dvosmernog protoka sa Turskom. Nameravamo da koristimo deo sredstava koja su nam dodeljena iz Evropskog fonda za regionalni razvoj za ovaj projekat jer verujemo da će on umnogome doprineti dugoročnom razvoju naše zemlje", rekao je Trajkov.

Škundrić je dodao da je "ova dvosmerna interkonekcija oduvek bila sastavni deo dugoročne strategije razvoja gasnog tržišta u Srbiji".

Projekat je deo koncepta Gasnog prstena Energetske zajednice, koji je promovisala Evropska komisija. Investicija potrebna za oko 180 kilometara gasovoda, kapaciteta oko dve milijarde kubnih metara godišnje, je procenjena na 100-120 miliona evra.

"Zajedno sa značajnim kapacitetima za podzemno skladištenje gasa na kojima se radi u Banatskom Dvoru i u budućnosti i u Vojvodini, projekat će uvećati fleksibilnost snabdevanja gasom. Ne samo da stvaramo pristup gasu iz novih izvora, kao što su grčki LNG i u budućnosti putem Južnog gasnog koridora iz Kaspijskog regiona, nego i krčimo put da postanemo regionalno čvorište za gas iz kojeg bi se snabdevali naši susedi na Zapadnom Balkanu", rekao je Škundrić.

Gasovod koji polazi iz Niša i preseca srpsko-bugarsku granicu blizu Dimitrovgrada će biti prva interkonekcija između transportnih sistema Bugarske i Srbije. Ona će doprineti sigurnosti snabdevanja gasom obe zemlje, ali i regiona, navedeno je u saopštenju.


Priprema projekta i izgradnja infrastrukture mogu se finansirati iz fondova Evropske unije. Glavne evropske finansijske institucije takođe mogu obezbediti finansiranje projekta. Očekuje se da projekat uđe u fazu izrade studije izvodljivosti već na jesen 2010. godine, a da prve količine gasa budu transportovane 2013.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online