Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.09.2013.
15:24
D. Đorđević - Vesti A

Proizvodnja po receptu Bečlija

Porodica Tasić iz Korbevca, najveći je proizvođač organske kupine i sibirske aronije, maline, šljive i dunje u Pčinjskom okrugu. Milan, Desanka, Slađana, Goran, Nemanja (12) i Miljana (7) svakodnevno su u berbi voća koje je trenutno sazrelo.

TRENUCI PREDAHA: Kupine bere cela porodica Tasić
 


Aronija je obrana, iako je zasad mlad dao je odličan rod od 1000 kilograma prvoklasnog ploda.


- Proizvodimo organsko voće, manje maline i šljive, a više aronije, kupine i dunje. Bili smo na svim kursevima za edukaciju u zemlji i inostranstvu i dobili smo zvanično sertifikat o proizvodnji organske hrane. Najviše su nam pomogli seminari u Beču i kod nas u Subotici. Prvi smo registrovani proizvođači organskog voća u celom Pčinjskom okrugu. To je plod dugogodišnjeg svakodnevnog rada i ulaganja. Kod nas se ništa ne prska pesticidima, zemljište se tretira prirodnim đubrivom, sve je po evropskim standardima - kaže glava porodice Milan.

Uveli su navodnjavanje po principu kap po kap, imaju svu mehanizaciju i za sada samo ulažu.

LEKOVITA: Aronija dobro rodila
 


- Ulaganja su velika, rad još veći, ako želite da se to vremenom isplati i da možete da živite od toga. Počeli smo od nule, svaki dinar smo čuvali ulagali u zasade ili u nove mašine koje omogućuju lakši rad. Ipak, da bi se svi voćnjaci sagledali kako treba, jer greške ne sme da bude, po ceo dan smo u poslu. Od svanuća do mraka. Jedino ne

radimo na velike crkvene praznike - navodi Slađana.

U toku je berba kupina i ona ide kompletno na otkup.


 

Što se tiče aronije, jedna kolačina je data na otkup, a druga ostavljena jer Tasići prave svoje proizvode koji su izuzetno lekoviti. Imaju kombinaciju meda i aronije za imunitet, sirup i sok, sušenu aroniju i smrznutu, potom čaj od lišća.

- Još smo u fazi kada isprobavamo naše proizvode koje koristimo i dajemo prijateljima. Izuzetno su lekoviti i delotvorni za razne vrste bolesti, a uopšte aronija se uzima kao poslastica i preventiva, posebno kod jačanja imuniteta dece - tvrdi Goran.

Tasići znaju šta hoće, a to je da ostanu na svom ognjištu u Korbevcu, da se potpuno posvete voćarstvu, ali i ratarstvu i povrtarstvu.

- Imamo nekoliko hekatra pod kukuruzom i pšenicom. Ništa ne radimo bez saveta stručnjaka iz Vranja, ali, pre svega, iz Vojvodine i tu smo uveli najsavremeniju organsku proizvodnju i naš kukuruz je poneo i biće roda. Stabljike su preko dva metra, a klipovi mlečni i zreli - ističe starina Milan.
 

Nemanja voli selo


Najmlađi Nemanja je svakodnevno u polju. Imponuje znanjem o voćarstu, ratarstvu i poznavanju poljoprivrednih mašina.


- Odlučio sam da selo bude moja budućnost, a nastaviću da radim sa dedom i ocem ako bismo još više unapredili posao. Cilj je da završim srednju poljoprivrednu školu i krenem da preuzimam domaćinstvo od starijih koji mi daju punu podršku - kaže Nemanja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online