Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.03.2010.
01:25
Đ. Barović - Vesti A

Kušner štitio Tačija i Čekua

Srpsko pravosuđe vodi istragu protiv Bernara Kušnera još od 1999. godine, a zbog sumnje da je na funkciji šefa Unmika, izvršio krivično delo pomaganja u genocidu. Istražni sudija Okružnog suda u Prištini je 16. februara 2000. godine, na osnovu zahteva tužioca donela rešenje o sprovođenju istrage.

Sudija Danica Marinković, koja je potpisala to rešenje, odlično se seća svega, jer kako kaže, pre ove odluke je bila u prilici da sasluša više od 200 ljudi koji su neposredno ili posredno svedočili o zločinima nad nealbanskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.
 

KUŠNER POMAGAO GENOCIDU NA KOSMETU: Danica Marinković

- Reč je o predmetu 194/99. Tužilaštvo je vodilo istragu protiv bivših komandanata terorističke OVK Hašima Tačija i Agima Čekua, a ispostavilo se da postoji veza i sa tadašnjim šefom Unmika Bernarom Kušnerom. U rešenju o sprovođenju istrage navela sam da postoji osnovana sumnja da od 26. jula 1999. godine, kada je stupio na dužnost šefa civilne misije na Kosovu, nije ništa učinio u sprečavanju ubistava i kidnapovanja Srba, Crnogoraca i ostalih nealbanaca, uništavanju privatne imovine i vrednih kulturno-istorijskih spomenika - priča za "Vesti" Danica Marinković i dodaje da su Agim Čeku, Hašim Tači i Kušner bili optuženi za genocid zato što su, od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, pa u narednih godinu dana, ubijene 482 osobe - Srbi, Crnogorci i pripadnici drugih etničkih grupa - nealbanaca, 399 ih je teško ranjeno, 362 oteto.

SRPSKO PRAVOSUĐE POKRENULO ISTRAGE: Hašim Tači i Bernar Kušner


- Istovremeno je uništen veliki broj stambenih kuća, kulturnih i verskih objekata i spomenika. Pošto je Kušner imao diplomatski imunitet bilo je apsurdno da i za njim raspišem interpolovu poternicu, pa sam to učinila samo za Tačija i Čekua - objašnjava Marinkovićeva i dodaje da se posle nekoliko godina za ovaj slučaj zainteresovalo Ministarstvo pravde Srbije.
 

 

Diplomate spasavale zločince

 

 

Tači i Čeku su na osnovu optužnice Danice Marinković u više navrata bili zadržavani po evropskim i svetskim metropolama, a poslednji takav slučaj dogodio se sredinom juna prošle godine, kada su bugarske vlasti na osnovu interpolove poternice uhapsile Agima Čekua, nekadašnjeg premijera Kosova i komandanta OVK.
Ministarstvo pravde Srbije je tada u potpunosti stalo iza ovog predmeta jer je zatražilo njegovo izručenje. Međutim, on je pušten nakon političkih pritisaka iz Evropske unije.

 

 

- Navodno je ovaj predmet završio ili u Haškom tribunalu ili Tužilaštvu za ratne zločine. U svakom slučaju, poternice i optužnice protiv Tačija i Čekua su još aktivne, jer su obojica hapšeni kada su boravili u inostranstvu - kaže sudija Danica Marinković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online