Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.03.2010.
00:58
Tanjug A

Vorlik: Složili smo se da se ne slažemo oko KiM

Američki ambasador u Beogradu Meri Vorlik izjavila je da su odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Srbije "veoma pozitivni" i da SAD snažno podržavaju priključenje Srbije Evropskoj uniji, a da Srbija može da odigra važnu ulogu u regionu.

"Moj zadatak je da pratim novi ton koji je u naše odnose uneo potpredsednik SAD Džozef Bajden tokom prošlogodišnje posete (Beogradu) i da razvijam novo poglavlje u našim odnosima", rekla je ambasadorka Vorlik u intervjuu "Blicu".
 

Ona je istakla da, "uprkos razlikama u mišljenju, SAD imaju novi pravac u odnosima sa Srbijom i žele da ih jačaju".
 

"Naš veoma obiman program pomoći od 50 miliona dolara godišnje ima za glavni cilj podršku reformama koje će unaprediti integraciju Srbije u EU, kao i u globalne institucije, poput Svetske trgovinske organizacije. Tražimo načine da osnažimo poslovnu dimenziju naših odnosa koliko je god moguće, ali i da se građani Srbije i SAD međusobno bolje upoznaju", rekla je ona.
 

SAD podržavaju priključenje Srbije EU: Meri Vorlik

Što se tiče odnosa u regionu, Vorlik je kazala da je u interesu Srbije, kao i drugih zemalja u regionu, da se uzajamno podržavaju kako bi postigle zajednički cilj priključenja EU i evroatlantskim organizacijama.
 

"Smatramo da je Srbija od posebne pomoći kad je u pitanju Bosna i da igra konstruktivnu ulogu, a za nas su EU i evroatlantske integracije Bosne veoma važne. Kad su u pitanju odnosi Srbije i Hrvatske, nadamo se da je, nakon izbora novog hrvatskog predsednika, stvorena nova šansa da se reše značajna pitanja koja su dugo otvorena", navela je ona.
 

Na pitanje kako problem Kosova utiče na odnose Srbije i SAD, ona je podsetila na izjavu Bajdena - "složili smo se da se ne slažemo" oko toga.
 

"Imamo veoma čvrst stav kad je u ptianju nezavisnost i integritet Kosova i verujemo da je pitanje statusa rešeno. Voleli bismo da Srbija nađe put da krene dalje u odnosima sa Kosovom i da se fokusira na svakodnevna pitanja, poput carine, sudstva, struje,kako bi popravila kvalitet života svih građana Kosova", navela je ambasadorka.
 

Kad su u pitanju evroatlantske integracije, Vorlik je istakla da su i EU i NATO izuzetno značajne institucije za mir i sigurnost u Evropi i da članstvo u obe donosi veliku korist.
 

"Vrata NATO su otvorena i na Srbiji je da odluči o pogodnom trenutku. Razumemo da je to pitanje osetljivo i pozdravljamo što je Srbija pokazala interes da produbi saradnju u okviru "Partnerstva za mir", kao i da učestvuje u međunarodnim mirovnim misijama", kazala je ona.
 

Ambasadorka Vorlik je ukazala da je veoma važno da se završi istraga za napad na američku ambasadu u Beogradu pre dve godine.
 

"Za nas je to veoma važno pitanje. I mi u Beogradu i moje kolege u Vašingtonu ohrabrujemo Vladu Srbije da završi istragu o napadu i da se počinioci privedu pravdi", rekla je ona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online