Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 05.09.2013.
17:50
RTS A

Srpska i hrvatska vojska razmenjuju iskustva

Prvi čovek Vojske Srbije general Ljubiša Diković i njegov hrvatski kolega general-pukovnik Drago Lovrić razgovarali su u Beogradu o unapređenju vojne saradnje.

Generali Ljubiša Diković i Drago Lovrić
 


Prema Lovrićevim rečima, Hrvatska kao članica NATO i Evropske unije snažno podržava evroatlantske apsiracije Srbije.


"Oružane snage Republike Hrvatske spremne su razmeniti sva svoja iskustva sa Vojskom Srbije koja se odnose na pristupanje tim integracijama. Mi smo u tom procesu spremni da podelimo sve znanje i iskustvo kako bismo mogli zajedno da delujemo", rekao je Lovrić.
 

Dodao je da odbrambena saradnja Hrvatske i Srbije predstavlja temeljni stub regionalne saradnje.
 

"Smatramo da možemo razgovarati o procesima koji su u vezi sa izgradnjom određenih standarda, posebno u sklopu izgradnje sposobnosti za evropske borbene snage, zbog čega je potrebno da Hrvatska i Srbija, odnosno naše oružane snage, izrađuju sposobnost za buduće učestvovanje u evropskim borbenim snagama", smatra Lovrić.
 

Prema njegovim rečima, potrebno je razmotriti planove buduće saradnje kako bi se izgradila što veća sposobnost za izgradnju mira i stabilnosti u regionu i šire.
 

"Predani smo dobrosusedskoj saradnji i odnosima, i smatramo da dve vojske mogu u tom procesu i dalje da obezbeđuju mir i stabilnost u regiji, da pokazuju kako mogu zajedno da sarađuju i kako da izrađuju sposobnost u sprovođenju mirovnih operacija širom sveta", rekao je Lovrić.
 

General Diković je istakao da saradnja dve vojske, koja ima za cilj razmenu kapaciteta, resursa, iskustava i zajedničke nastupe, predstavlja ključan deo u regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, što je, kako je rekao, jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.
 

"Sve je to fokusirano ka poboljšanju i očuvanju bezbednosti u ovom regionu. Sa oružanim snagama Hrvatske imamo uspešnu vojno-vojnu saradnju, koja je započeta pre nekoliko godina", rekao je Diković i dodao da je tokom 2013. godine planirano da se održi petnaestak zajedničkih aktivnosti dve vojske.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.09.2013. 18:53
Gdje ce imati vjezbu sa prijateljskom razmjenom vatre,u Krajini
Četvrtak 05.09.2013. 20:11
Predstavnici dva lovačka društva...., jad i bijeda !
Petak 06.09.2013. 12:29
Srbo-katolicki djeneral izgleda nervozan. Navikao na postrojavanje srbosjekom
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online