Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 04.09.2013.
14:57
Beta A

Palmin recept uspeva: Zbog "viška" prvaka otvorena nova odeljenja

Jedina osnovna škola u Blacu ove godine je primila samo 83 đaka prvaka, što je najmanji broj prvaka u ovoj opštini deceniju unazad. Sa druge strane, Jagodina je ove godine morala da otvori dva nova odeljenja za prvake, kojih je bilo ukupno 700. Oni, to jest njihovi roditelji, su od gradske uprave dobili jednokratnu pomoć od 8.000 dinara kako bi se što bolje opremili za školsku godinu.

Palma sa jagodinskim đacima na moru u Grčkoj
 

Kako je rekao Zoran Jozi, direktor škole u Blacu, smanjio se i ukupan broj osnovaca u Blacu, pa će ih ove godine biti 850, što je takođe najmanji broj do sada, odnosno za oko 20 manje nego prošle godine.

Zbog malog broja dece po prvi put moralo je da bude ukinuto i jedno odeljenje prvog razreda jedine Srednje škole u Blacu koju pohađaju 334 učenika iz tog mesta i okoline. U prvi razred te škole krenula su tri odeljenja umesto četiri koliko ih je bilo ranije.

U Jagodini je, sa druge strane, potpuno drugačija situacija. Za više od 700 đaka prvaka, školska godina počela je uz 8.000 dinara poklona od lokalne samouprave.

Na svečanosti dodele poklona predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma rekao je da su ove godine u Jagodini upisana dva odeljenja đaka prvaka više nego prošle godine, jedno u školi "17.oktobar", a drugo u školi "Rada Miljković".

On je dodao da je više đaka upisano i u seoskoj školi u Bunaru, koja je prošle godine imala jednog prvaka, a ove godine devet, ističući da je i u srednjim školama upisano više đaka, tačnije 772 učenika, dok ih je prošle godine bilo 605.

"Fakultet je ove godine u Jagodini upisalo 1.200 studenata iz drugih gradova, jer smo mi grad koji najviše brine o mladim ljudima... u Jagodini je najjeftiniji vrtić, đaci i studenti koji putuju ne plaćaju prevoz, oko 3.000 osnovaca i srednjoškolaca besplatno je ove godine letovalo u Grčkoj i Crnoj Gori. Ovaj grad se takođe, brojim merama socijalne politike bori protiv bele kuge, počevši od 12.000 dinara koliko dobijaju nezaposlene porodilje i trudnice do novčane pomoći od 200 evra koliko sada dobija svaka beba na rođenju, dok je taj iznos prošle godine bio 1.200 evra" rekao je Marković i najavio da će u narednom periodu sav novac koji grad uštedi iz budžeta, biti preusmeren na dalju borbu za povećanje nataliteta i eventualno povećanje prinadležnosti za novorođenu decu.

Predsednik Skupštine grada Jagodina je posebno naglasio da je u Jagodini sve manji problem zapošljavanja mladih ljudi i da će on posebno biti manji 2014. godine, kada će sa radom početi pet italijanskih fabrika i jedna iz Rusije, u kojima će se zaposliti oko 3.000 ljudi.

Palma je pozvao mlade da rađaju decu, a grad će, kako je rekao, obezbediti uslove da žive od svog rada. On je takođe najavio da će za 10 dana svaka škola u Jagodini imati školskog policajca, a oni će biti plaćani iz budžeta grada, novcem koji je namenjen komunalnoj policiji.

"Umesto da plaćamo komunalnu policiju koja bi građanima pisala kazne, mi ćemo plaćati školsku policiju, za svaku školu po jedan policajac, tako da roditelji mogu potpuno da budu mirni" rekao je Marković.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.09.2013. 16:02
Drzava bi trebala da ponudi posao bar jednom roditelju sa troje djece.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online