Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 03.09.2013.
19:07
rts.rs A

Zatvoren jezivi starački dom u Kumodražu

Posle potresnih svedočenja u medijima štićenika neregistrovanog staračkog doma na Voždovcu, Inspekcija socijalne zaštite naredila je da se iz tog centra isele sva stara lica u roku od tri dana, a slučaj će biti predat tužilaštvu, javlja rts.rs.

Foto: Arhiva

Na adresi Donja broj 1 u Kumodražu, 2003. godine otvoren je prvi privatni dom za stare u Srbiji. Na spisku onih kojima je zabranjen rad, nalazi se od marta 2010. godine.

Pošto je priča Dragana Momčilovića, stanovnika ovog doma, o nehumanim uslovima, nehigijeni i izgladnjivanju dospela u javnost, u objekat se uputila inspekcija. U neprihvatljvim uslovima zatečeno je šest korisnika, koji će po nalogu inspektorke biti iseljeni.

Inspektorka za socijalni rad i zaštitu Ana Vukmirović upozorava da dom nema stručna lica koja bi brinula o korisnicima, i da su samo dve žene radile u centru, vlasnica i njena majka. Njih dve nisu bile raspoložene za razgovor sa medijima, a novinarima ulazak u dom nije bio dozvoljen.

Sa Draganom Momčilovićem razgovarali su inspektori.

"Stupili smo u kontakt sa gospodinom Momčilovićem i razgovarali smo sa vlasnicama. Pošto postoji mogućnost zloupotrebe kontaktirali smo Centar za socijalni rad", rekla je Vukmirovićeva.

Ni na prozorima i terasama niko se nije pojavljivao, kao da tu niko ne živi. U dvorištu stari nameštaj i, kako komšije kažu, večito prazna žica za sušenje veša.

Komšije kažu i da se deo kuće u kojoj se nalazi dom, iznajmljuje, a da u drugoj polovini, na broju 1a, žive vlasnici kuće koji, takođe, nisu želeli pred kamere.

U Ministarstvu rada i socijalne politike apeluju da se ovakvi slučajevi prijavljuju, jer zbog nedovoljnog broja inspektora stalna kontrola nije moguća.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.09.2013. 22:36
To je samo vrh ledenog brega... U mnogim domovima bi bilo posla za krim odelenja policije, glavu da ne dignu... Problem naravno krece iz porodice, od potomaka... Pritisci, ucene, maltretiranje, zlostavljanje... Zbog ostavine... Domovi su poslednja faza...
Sreda 04.09.2013. 07:51
Svi čemo jednog dana ostareti, ko doživi. Teški su to stresovi ako stara osoba poslednje dane mora da provede u neljudskim uslovima. Nekada se se to odvijalo u porodici, bila je velika sramota ako neko ne brine o roditelju, nego ga "smesti" u starački dom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online