Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 29.08.2013.
20:11 >> 21:10h
Beta A

Prepucavanje Srbije i Kosova u UN

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija završena je sednica o Kosovu na kojoj su šefovi diplomatija velikih sila pozdravili napredak u sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, dok su predstavnici Srbije i Kosova razmenili optužbe o "potkopavanju" onog što je dogovoreno odnosno "pokušajima da se promeni suština sporazuma".

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, govoreći o sporazumu Beograda i Prištine iz Brisela, rekao da je to tek početak, a ne završetak normalizacije odnosa i
upozorio da postoje brojni primeri da prištinske vlasti pokušavaju da potkopaju postignute dogovore i da izdejstvuju završetak prisustva međunarodne zajednice na Kosovu.

"Kao što potpisivanje briselskog sporazuma ove godine ne bi bilo moguće bez posredovanja Evropske unije, tako, bojim se, sprovođenje sporazuma možda neće biti moguće bez aktivnog učešća UN", rekao je Mrkić.  

Foto: Ilustracija

Takođe je ocenio da je praksa da u izveštaju UN jedno poglavlje bude posvećeno severu Kosova minimizira probleme sa kojima se susreću srpska i druge manjinske zajednice na Kosovu, i predložio da u sledećem izveštaju bude sačinjen sveobuhvatan pregled situcije u kojoj žive manjinske zajednice južno od reke Ibar.

Ministar spoljnih poslova tzv. Kosova Enver Hodžaj rekao je da se iz izveštaja generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki Muna o Kosovu vidi "realističniji pogled u vezi sa napretkom na Kosovu". On je objasnio da u implementaciji Briselskog sporazuma postoje "ozbiljni izazovi", jer Beograd u pregovorima "odstupa od sporazuma o normalizaciji" i "stalno pokušava da promeni njegovu suštinu".

Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije, Rusije i Kine u Ujedinjenim nacijama (UN) pozdravili su danas napredak u sprovođenju sporazuma. SAD upućuju čestitke za napredak u normalizaciji, ali očekuju dalje napore u tom pravcu, rekla je ambasadorka SAD u UN Samanta Pauer.

"Nadamo se skorom postizanju sporazuma o energetici i telekomunikacijama, kao i uspešnom sprovođenju lokalnih izbora na Kosovu 3. novembra", kazala je Pauerova .

Ambasador Velike Britanije Filip Parham istakao je da je normalizacija odnosa

UNMIK: Napredak na Kosovu

 

Šef UNMIK Farid Zarif izjavio je da je postignut važan napredak u sprovođenju sporazuma između Beograda i Prištine, dok najveći izazov ovom procesu predstavlja sprovođenje lokalnih izbora na Kosovu. Na sednici Saveta bezbednosti povodom redovnog izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu, Zarif je istakao da je napredak razgovora o telekomunikacijama u energetici "spor", kao i da je uspeh lokalnih izbora na Kosovu "od ključne važnosti".

Beograda i Prištine neophodna za njihovo priključenje EU i pozvao sve države članice UN koje još uvek nisu priznale Kosovo da to učine.

Stav Rusije je da je stabilizacija odnosa još uvek daleko, i da zbog toga međunarodna zajednica ne treba da smanji svoje prisustvo na Kosovu, kazao je ambasador Rusije Vialij Čurkin.

"Treba onemogućiti pokušaje albanskih vlasti na Kosovu da sabotiraju registraciju više od 200.000 srpskih izbeglica koji treba da glasaju na lokalnim izborima", kazao je Čurkin i istakao da izbori treba da budu statusno neutralni.

On je izrazio zabrinutost zbog sklapanja vojnog sporazuma između Kosova i Albanije, i naveo da to predstavlja kršenje Rezolucije 1244 SB UN.

Ambasador Kine u UN Liu Đeji pozdravio je dijalog najviših zvaničnika Srbije i Kosova u Briselu i istakao da Rezolucija 1244 predstavlja "pravni osnov" za rešavanje pitanja statusa Kosova.

Sednica je održana povodom tromesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu u kojem je ocenjeno da primena Briselskog sporazuma na severu Kosova "ostaje ključan izazov".

U izveštaju je ukazano na važnost da Beograd, u smislu primene tog sporazuma, sarađuje s kosovskim Srbima, a da Priština na terenu potkrepi te napore i pruži garancije lokalnom stanovništvu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.08.2013. 21:30
Rusi i Kinezi su veci Srbi od samih Srba ! Ovi domaci izdajnici ne smeju da spomenu rezoluciju 1244 SB UN a sta zapad hoce (izgleda i moze) to je rekao Ambasador Engleske.
Četvrtak 29.08.2013. 20:27
Kakva predstava za siroke mase s..e sitnog zuba.Holivud je postao brand i u UN, kako nebi regionalno ili u samoupravi.
Četvrtak 29.08.2013. 23:42
Dok se mi osvestismo od visoke politike novih vlastodrzaca, ustanovismo da smo prodali Srpsku zemlju i narod, a u zameni dobili stecajnog upravnika kao ministra privrede, koji je uz to pohvalio novu politiku prema Kosovu, a uz njega i lepu druzinu koja nas vodi pravo u propast.Nece ni ovima vlast da traje dugo, jer od laznih obecanja ne moze da se zivi, ali je narod zeleo nekom da veruje! Kakva tragicna greska. Posle ovih Srbije nece vise ni biti.Nazalost!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online