Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 29.08.2013.
16:32
Beta A

Mrkić: Na Kosovu i dalje plamte tenzije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je u četvrtak u Njujorku da je prošlo 14 godina od kako je Savet bezbednosti UN doneo odluku o uspostavljanju misije UN na Kosovu, ali da neki od glavnih ciljeva međunarodne zajednice nisu postignuti.

Ivan Mrkić: Nastavlja i praksa nekažnjavanja počinilaca zločina protiv Srba na Kosovu
 

Mrkić je u govoru pred Savetom bezbednosti, na sednici povodom redovnog izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu, podsetio da zadatak misije UNMIK nije da promoviše nezavisnost Kosova, već bezbednost, stabilnost i poštovanje ljudskih prava.


"Tenzije na Kosovu i dalje plamte i, uprkos našim naporima, nismo uspeli da ih umanjimo, što pokazuju i bezbednosni podaci predstavljeni u ovom izveštaju", rekao je Mrkić.


U Srbiji i dalje preko 200.000 izbeglica sa KiM

On je ukazao da, prema podacima Viskog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR), u Srbiji i dalje živi 210.148 interno raseljenih lica sa Kosova, od kojih je 70 odsto Srba, 17 odsto Roma, a ostatak čine Goranci, Bošnjaci, Crnogorci i drugi.


Mrkić je naveo i podatak iz izveštaja UN, prema kojem se 2012. godine na Kosovo vratilo svega 302 raseljenih Srba, što je manje nego 2011. kada se vratilo 464 ljudi.


Ocenivši da se nastavlja i praksa nekažnjavanja počinilaca zločina protiv Srba na Kosovu, Mrkić je kao nadrastičnije primere naveo nerasvetljavanje ubistvo 14 žetelaca u Starom Gackom 1999. godine i ubistvo srpske dece u Goraždevcu, 2003. godine.


Zastrašivanje i hapšenje

Mrkić je kao problem naveo i nepostojanje transparentnih institucija, zastrašivanje i hapšenje Srba na Kosovu na osnovu tajnih optužnica za ratne zločine, što narušava svaki pokušaj pomirenja i izgradnje poverenja, kao i neusvajanje najavljenog zakona o amnestiji.


Prema njegovim rečima, pored zastrašivanja manjinskih zajednica na Kosovu i obeshrabrivanja povratka raseljenih, sprovodi se, i to pod okriljem Uneska, i negiranje istorije jednog naroda, preimenovanje i "kosovizacija" srpskog istorijskog nasleđa i uništavanje dokaza o vekovnom životu Srba na Kosovu.


Mrkić je ocenio da praksa da u izveštaju UN jedno poglavlje bude posvećeno severu Kosova minimizira probleme sa kojima se susreću srpska i druge manjinske zajednice na Kosovu, i predložio da u sledećem izveštaju bude sačinjen sveobuhvatan pregled situcije u kojoj žive manjinske zajednice južno od reke Ibar.


Sporazum je tek početak

Govoreći o sporazum Beograda i Prištine iz Brisela, ministar je rekao da je to tek početak, a ne završetak normalizacije odnosa.


On je, međutim, upozorio da postoje brojni primeri da prištinske vlasti pokušavaju da potkopaju postignute dogovore i da izdejstvuju završetak prisustva međunarodne zajednice na Kosovu.


"Kao što potpisivanje briselskog sporazuma ove godine ne bi bilo moguće bez posredovanja Evropske unije, tako, bojim se, sprovođenje sporazuma možda neće biti moguće bez aktivnog učešća UN", rekao je Mrkić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.08.2013. 19:38
Dobro jutro! Pronasao si toplu vodu...
Četvrtak 29.08.2013. 16:34
Неспособни политичари су нас и довели до тога. Милошевић,Коштуница,Ђинђић,Тадић,Дачић,Николић.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online