Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 28.08.2013.
15:42
Beta A

Korupcija u zdravstvu: Tokom leta čak 144 prijave

Udruženje građana Srbija u pokretu saopštilo je danas da je tokom leta stigao veliki broj prijava građana koji su ukazali na korupciju prilikom zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama.

Ilustracija: Broj prijava se povećao za 20 odsto
 

Građani su putem SMS servisa od 12. jula do 13. avgusta ove godine, prijavili 144 slučaja korupcije u zdravstvu, od kojih je 73 odsto bilo validno.

"U odnosu na izveštaj od prethodnog meseca, broj validnih prijava se povećao za nešto više od 20 odsto, to je dokaz da građani bolje prepoznaju korupciju", navodi se u saopštenju udruženja.

Servis je pokrio sve krajeve Srbije, a najzastupljeniji gradovi, sa više od pet prijava, bili su Beograd, Čačak i Novi Sad. Ostali gradovi zastupljeni su sa po jednom ili dve prijave. Od ukupnog broja prijava, 44,76 odsto spada u kategoriju korupcije, 29,52 odsto su primedbe na organizaciju rada zdravstvene službe, u 17,14 odsto prijava reč je o povredi prava pacijenata, dok 10,47 odsto spada u kategoriju ostalo.

Na osnovu jedne od prijava preko SMS servisa, u okviru projekta "Mladi novinari u akciji: Glasno za zdravstvo", istražen je slučaj zapošljavanja logopeda u Zavodu za psihofizičke poremećaje i govornu patologiju "Cvetko Brajović". U ovoj ustanovi na regularnom konkursu istaknuta je lista kandidata koji su ušli u najuži izbor, da bi na kraju posao dobila osoba koja se nije nalazila čak ni na spisku kandidata.

Udruženje je saopštilo da direktorka ove ustanove Ljiljana Lazić nije želela da odgovori na mnogobrojne pozive u vezi sa ovim slučajem.

Praćen je i broj prijava koje su građani uputili nadležnim institucijama na osnovu koje je zaključeno da se zdravstvenoj inspekciji obratilo 22 građana, zaštitniku prava pacijenata - 18 , policiji - 6, Republički fond za zdravstveno osiguranje - pet, udruženje građana "Pravni skener" - tri, Agencija za borbu protiv korupcije - dva, a tužilaštvo jedan građanin.

SMS servis dostupan je 24 časa, sedam dana u nedelji, a na sve prijave koje su validne (odnose se na oblast zdravstva u Republici Srbiji), odgovara se u roku od 48 sati. Odgovore u pisanoj ili usmenoj formi pružaju obučeni aktivisti Srbije u pokretu.

Sreda 28.08.2013. 15:55
korupcija u zdravstvu ? ma ajde molim vas .. to nije tacno :P shala na stranu , nemojmo zaboraviti da za tu korupciju su krivi mi sami , umesto da im nosimo kafu cokolade , bombojnere i ne znam ti ja sta sve, jedna gomnjiva motka za sve njih ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online