Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Sreda 28.08.2013.
12:34
J. Arsenović - Vesti A

"Sever Vojvodine kao sever Kosova"

Evropski parlamentarac Laslo Tekeš traži da opštine na severu Vojvodine u kojima većinu čine Mađari dobiju autonomni status kakav će imati srpske opštine na severu otcepljenog Kosova i Metohije!

Ratoborni biskup: Laslo Tekeš

Mađarski protestantski biskup iz Rumunije, poznat po jakoj nacionalističkoj retorici i zalaganju za obnovu velike Mađarske nedavno je pored mađarskog premijera Viktora Orbana bio glavna zvezda na tradicionalnom đačko-studentskom kampu u Banji Tušnad, u Rumuniji, gde se okuplja mađarska omladina iz raznih evropskih zemalja.


Da bi napravio "ubedljivu" analogiju i podigao optimizam prisutnih da je autonomija vojvođanskih Mađara pitanje dana, Tekeš se poslužio i lažnim podatkom. On je podvukao da su se odvajanjem Sente i Ade od Kikinde i pripajanjem ovih opština sa dominantnim mađarskim stanovništvom u Subotici, konačno stekli potrebni uslovi da osam mađarskih opština na severu Vojvodine dobije autonomiju.
 

Revizija na stogodišnjicu

Slobodan Erić očekuje da će naredna godina kada se bude obeležavala stogodišnjica od početka Prvog svetskog rata biti prilika za mađarske revizioniste i osporavanje mirovnih sporazuma, pre svega Trijanonskog mirovnog ugovora.

Opštine Senta i Ada su pored još četiri opštine (Kanjiža, Novi Kneževac, Čoka i Kikinda), deo Severobanatskog okruga sa sedištem u Kikindi. Pre četiri godine Mađari iz Kanjiže pokrenuli su inicijativu da se njihova opština i pomenute dve izdvoje iz ovog okruga priključe Severnobačkom okrugu sa sedištem u Subotici. Ta inicijativa, međutim nije prošla i Severnobanatski okrug i dalje čine iste komune.


- Samo Vlada Srbije Uredbom o organizaciji okruga može da promeni sastav jednog okruga, ali ta tema nije razmatrana u poslednje tri godine. To je kompleksno pitanje i kada se jednom počnu prekrajati sadašnji okruzi, tome neće biti kraja. Tek kada regionalna organizacija Srbije bude na dnevnom redu, a sada država ima preča posla, onda će možda i ova inicijativa biti razmatrana - kaže za "Vesti" načelnik Severnobanatskog okruga Vladimir Ilić.

Orban bi da uništi male nacije

Viktor Orban

Za Tekešom nimalo ne zaostaje trenutno neprikosnoveni lider Mađara premijer i lider desničarskog Fidesa Viktor Orban. On je na pomenutom skupu mađarske mladeži bio i agresivniji od biskupa iz Transilvanije, mada se takva retorika pripisuje Orbanovoj pripremi za parlamentarne izbore naredne godine.


- Ko čita znake vremena shvatio je prvu zapovest nastajućeg sveta: moćnima je suđeno da se ujedinjuju i razlažu slabe. Pripadnici jakih naroda opstaće zajedno, slabe nacije će se parčati i nestajati. Mađari su, gledajući kroz prizmu istorije gotovo uvek bili u prvoj grupi - uveren je Orban.

Zašto se, onda, biskup Tekeš, jedan je od pionira ulaska "vere u politiku", poslužio neistinom? Da li on kao evropski parlamentarac i doskora potpredsednik Evropskog parlamenta zna više o tome kakvo će biti buduće regionalno ustrojstvo Srbije od načelnika jedne regije? Iz njegovog zagovaranja buduće velike Mađarske može se sagledati cilj ove "male laži" - ovakvim teritorijalnim povezivanjem bi se vojvođanske opštine u kojima dominira mađarska nacionalna manjina zaokružile kroz regionalno ustrojstvo koje je odobrila srpska država.

Beograd ucenjuje i Basesku

I rumunski predsednik Trajan Basesku, prešao je na nacionalističku retoriku. I dok on preti kako je "ovo po­sled­nja godi­na ka­da se ne­ki od ma­đar­skih gra­đa­na še­ta­ju le­žer­no po Transil­va­ni­ji", dojučerašnji veliki prijatelj Srbije ne prestaje da ucenjuje Beograd. Basesku se postavio kao veliki zaštitnik Vlaha u istočnoj Srbiji, tvrdeći da su oni Rumuni i čak uslovio pristanak Bukurešta da se Srbiji da status kandidata za članstvo u EU njenim odnosom prema ovoj manjini. Otišao je tako daleko da je potpisao zakon kojim se za Rumune automatski proglašavaju svi Cincari, Vlasi, Moldavci u zemljama oko Rumunije, pa i šire, i to bez obzira na to kako se oni izjašnjavaju.

Uz malo buke u Evropskom parlamentu o ugroženosti manjinskih prava u Vojvodini, uz kukanje mađarskih političkih predstavnika u Srbiji, nije teško pretpostaviti da bi internacionalizacija mađarskog pitanja dobila značajno veći zamah od trenutnog.


- Srbija neodlučnom politikom u odbrani Kosova i Metohije podstiče teritorijalne apetite naših suseda. Takav pristup ne ugrožava samo naš suverenitet već i regionalnu stabilnost. Beograd mora da shvati da čvrstom odbranom KiM ne brani samo južne već i svoje severne granice - upozorava glavni i odgovorni urednik "Geopolitike" Slobodan Erić.


On podseća na proročke reči poznatog emigranta, sorbonskog doktoranta Marka S. Markovića koji je još 1996. godine rekao da će neki u Beogradu da se osveste tek kada bombe budu padale na glavni grad Srbije, a da će našim susedima, hteli to oni ili ne, na neki način, biti ponuđen deo srpske teritorije.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.08.2013. 12:54
"занимљиво" како се штите своји људи... па макар ти људи и не били "њихови" никако другачије но по сопственом признању... а наша жалосна сова, мртав-'ладан, Србе преко Дрине - прекрсти у "босанце" а Србе са КиМ предаде кољачима у руке ??? Још кад би неко пренео и протумачио "нашим" будалама речи Орбана : "време је да се моћни уједињују и да разлажу слабе, и да ће само УЈЕДИЊЕНИ опстати..." , где би нам крај био... А што се тиче захтева протестанта и њему сличних дилеја, имам само једну кратку поруку : ДОБИЋЕТЕ КУР*ИНУ !!! ЗАБРЕКЛУ И ЧВОРНОВАТУ !!! И МАЂАРИ И РУМУНИ !!! поново....
Sreda 28.08.2013. 14:25
ajde mađaron dođi na sever pa traži javno ako smeš
Sreda 28.08.2013. 12:49
Madjari brane nebo Kosmeta, sta je cudno planski da bas njih izabrase, posto ce brzo da se polazu novi temelji granica kako stvari stoje. Naljutise samo cika Vladu, a onda nece da bude dobro. I sami Austrijanci kazu da je granica zapadne civilizacije na Dunavu.Da li ce da i u Srbiji bude slicno videcemo. Srbin da shvati da je doslo vreme kad treba da razgovara sa Austrijancem/ Nemcom , Talijanom i Bugarom. Ne vise sa Slovencem, Hrvatom, Madjarom, Makedoncom, Albancem. Ili jos gore da gine za njihov interes.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online