Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.03.2010.
11:42
Pressonline A

Ministar prosvete kupio stan od dva ara

Prosečan srpski nastavnik morao bi da radi 94 godine, a da pri tom ništa ne jede niti troši, da bi kupio stan u Beogradu od 217 kvadrata za skoro pola miliona evra, kao što je to uradio ministar prosvete Žarko Obradović.

On ne mora da radi 90 godina za stančić: ministar prosvete Žarko Obradović

Do ove računice došao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji, koji naglašava da je prosečna plata nastavnika koji ima 10 godina staža 42.000 dinara ili oko 5.000 evra godišnje.

Erdelji kaže da je kupovinom stana od više od dva ara ministar Obradović „svim prosvetarima stavio prst u oko".

Skuter da ne ide peške

 

Unija sindikata prosvetnih radnika postavila je juče na svom sajtu pitanje "Šta biste kupili ministru za useljenje?", a stigle su desetine odgovora. Tako je jedan ogorčeni prosvetni radnik predložio da se ministru kupi skuter da ne ide peške u toalet, uz objašnjenje da ni carevi više nisu što su nekada bili. Ima predloga da se ministru otvori žiro-račun i uplaćuju pare, „pa nek čovek kupi sebi šta mu se sviđa". Jedan posetilac sajta je napisao: "Predlažem da se svi zaposleni u obrazovanju Srbije odreknu po pet evra od sledeće isplate i ta sredstva uplate na žiro-račun ministra. Cenim da je to dovoljno da se nabavi novi nameštaj (jer ne ide stari nameštaj u novi stan, ne slaže se sa bojom zidova) i otplati kredit. Zar da nam ministar vrli „padne" u dužničko ropstvo kad prestane da bude član Vlade, pa mu plata bude nedovoljna za plaćanje rate kredita? Ili misli da će biti ministar dok ne otplati kredit?"

"Obradović provocira ovaj jadni narod. Kuda ide ova država? Ministar kupuje 'stančić' od 217 kvadrata za 467.926 evra. Ako je socijalno odgovoran, kako sebe predstavlja, neka izađe pred ljude i kaže odakle mu pola miliona evra i šta će mu stan 'od dva ara'! Neka objasni svoj luksuz prosečnom prosvetaru, koji je čitav život ostavio u školi, a živi kao podstanar. Kaže da je uštedeo! Uštedeo?! Kako, kada nastavnik treba da radi 94 godine da bi kupio stan kao njegov? To nijedan Krkobabić ne bi mogao da izvede. Pa kako je uspeo Obradović? Koliko on to zarađuje, neka nam konačno kaže", kategoričan je Erdelji.

On kaže da su prosvetni radnici „širom Srbije ogorčeni", ali da svoje negodovanje "zbog ministrovog cirkuskog ponašanja" mogu da iskažu jedino ironijom.

"Zato uz akciju 'Kupimo ministru nešto za useljenje', Unija sindikata pokreće i akciju slanja novca SMS porukama na račun ministra Obradovića. Kriza je, supruga podigla kredit, on pozajmio gotovinu, prodao stari da uzme nov stan... Mi prosvetari, zabrinuti kako će naš ministar da se izbori sa silnim mesečnim troškovima, rešili smo da pokrenemo akciju „Pomoć za ministra Obradovića", poput onih „Pomoć za gladne" ili „Pomoć deci Kosova i Metohije", a u kojoj bi prosvetari slanjem SMS poruka uplaćivali novac na račun ministra. Po 10-20 dinara, koliko ko može", objašnjava Erdelji.

Potpuno nova zgrada u Prote Mateje u kojoj je Obradović pazario stan

On veruje da će nastavnici pokazati solidarnost s ministrom, budući da se veliki broj njih priključio akciji kupovine poklona za useljenje.

Ministar Žarko Obradović u sredu nije odgovarao ni na pozive, niti na poruke novinara.

Podsetimo, Obradović je u ponedeljak za "Pres" priznao da je sa suprugom kupio stan od 217 kvadrata za nešto manje od pola miliona evra.

"Objasnio" je da je prodajom stana od 109 kvadrata na Senjaku došao do 211.653 evra, da je njegova supruga uzela kredit od 148.900 evra, a da su preostalih 107.373 evra platili u gotovini.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online