Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 27.08.2013.
15:14
Beta A

NVO: Opasno Dačićevo veličanje udbaša

Helsinški odbor za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i grupa organizacija izrazili su zabrinutost zbog izjave premijera Srbije Ivice Dačića kojom je nekada svemoćnog šefa UDB-e Aleksandra Rankovića prikazao kao žrtvu i slavio njegovu istorijsku ulogu i idejnu koncepciju.

Premijer Srbije Ivica Dačić 
 

"Uznemirujuća je poruka o vrednosnom sistemu koga aktuelni premijer promoviše u Srbiji u 21. veku. Aleksandar Ranković smenjen je zbog protivljenja reformskim procesima u ekonomiji, društvu i političkom sistemu Jugoslavije", navodi se u saopštenju.

Pročitajte još: Dačić za rehabilitaciju Aleksandra Rankovića

Rankovićeve konzervativne koncepcije bile su suprotstavljene demokratskom razvoju jugoslovenskog federalizma i bile su okrenute težnji da se zadrži princip dogmatskog centralizma, oslonjenog na sovjetski model, dodaje se.

"Posebno zabrinjava premijerova glorifikacija Rankovića u kontekstu kosovskih pregovora, s obzirom da je u istoriografiji istraženo da je upravo Ranković bio simbol politike represije prema albanskom stanovništvu Kosova", navodi se u saopštenju.

Nevladine organizacije su "sa posebnom zabrinutošću" podsetile da je Ranković bio jedan od najvećih protivnika autonomije Vojvodine i da je tek nakon njegovog odlaska pokrajina dobila ravnopravnost u ustavnoj koncepciji Jugoslavije.

"Takođe, u prvim posleratnim mesecima upravo je UDB pod Rankovićevom neposrednom kontrolom, tokom trajanja Vojne uprave u Vojvodini, bila inspirator i sprovodilac neselektivnih odmazdi nad nesrpskim stanovništvom pokrajine", navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.08.2013. 16:17
Helsinški odbor za ljudska prava, nezavisno društvo novinara Vojvodine i grupa organizacija ( ne znamo kojih ), je zabrinuto za rehabilitaciju Aleksandra Rankovića !!!! Rankovićeve konzervativne koncepcije bile su suprostavljene demokratskom razvoju jugoslovenskog federalizma ! Demokratija samo sa jednom partijom, komunističkom na čelu sa Titom, Kardeljom, Bakarićem i jedinim Srbinom, koji im je naravno smetao ! Pitam se usred ovog licemjerja, šta se desilo jugoslovenskom demokratskom federalizmu, naravno bez Rankovića ? Kako ovi gore spomenuti nisu zabrinuti za sve nestale Srbe na području jugoslovenskog federalizma i kako to da u toj demokratiji, Srbi kao većinski narod, postaje manjina
Utorak 27.08.2013. 16:46
Uznemurujuće u ovom svemu je jedino to da je "Helsinški odbor za ljudska prava" financiran izvana pa samim tim treba ih tretirati kao strane agente koji su došli u Srbiju da je unište. Gdje ste bili kada su iz Hrvatske proterali pola miliona Srba ili iz Federacije iz koje je proterano svesrpsko stanovništvo. Vi koji promovišete multietničko Sarajevo sa 49% muslimana pre rata a sada sa 100%. Vi ste sramota za ljudski rod.
Utorak 27.08.2013. 18:04
...sad se vidi odale potice zakasnjenje rehabilitacija gen.Dragoljuba Mihjalovica i(umesto Kraljevina)da su jos uvek na valst srbije TiTove jajare, ujedno, izjasnuli su se i protivnici srbskog kozoderca A.Rankovica...Rankovic, Dacic i vojvodjani koji su na vlast drzali zlocinca "J.B." TiTo...srbijo probudi se!.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online