Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.08.2013.
16:03
Beta A

Prosečan seljak star i neobavešten

Prosečan poljoprivrednik u Srbiji je star, slabo informisan, nepoverljiv prema udruženjima i državnoj politici, pokazalo je istraživanje o položaju i potrebi poljoprivrednih gazdinstava, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Prosečan nosilac poljoprivrednog gazdinstava u Srbiji je u 81,9 odsto slučajeva muškarac stariji od 45 godina, a u 39,4 odsto slučajeva registrovani poljoprivrednik je stariji i od 60 godina, pokazalo je istraživanje koje je za potrebe Ministarstva poljoprivrede sprovela agencija Ninamedia na 1.200 ispitanika.

Nepoverljivi prema državnoj politici

Rezultati su pokazali da najveći procenat nosilaca gazdinsatava, njih 37 odsto, ima samo osnovnu školu ili niže obrazovanje, 28 odsto dvogodišnju ili trogodišnju srednju školu, a 28 odsto četvorogodišnju srednju školu. Blizu četvrtine ih pored poljoprivrede ima još neki posao, a državne podsticaje dobija 41 odsto gazdinstava.

Aktuelan problem gazdinstava, zbog kojeg su registrovani poljoprivrednici najviše zabrinuti, jeste finansiranje proizvodnje, i uz to niske cene proizvoda i gubici pri prodaji proizvoda, nedostatak radne snage, rizici od suše i drugih nepovoljnih klimatskih prilika, kao i naplata prodatih proizvoda, nedostatak mehanizacije i
zemljišta.

Registrovani poljoprivrednici se u najvećoj meri, 70,4 odsto, o državnoj politici u agraru informišu putem televizije, 9,1 odsto je onih koji to čine putem interneta, šest procenata ispitanika izjasnilo da se o tome uopšte ne informiše, a 5,3 odsto gazdinstava informacije prikuplja od drugih poljoprivrednika, dok se 4,9 odsto
obaveštava iz štampe.

Istraživanje je pokazalo da blizu polovine nosilaca gazdinstava (47 odsto) nije upoznato sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, donetom početkom ove godine. Blizu trećine je upoznato s tim zakonom, dok je delimično upoznato 23 odsto. Oko 95 odsto registrovanih poljoprivrednika nisu članovi ni jednog udruženja poljoprivrednika, a 97 procenata smatra da ne postoji reprezentativno udruženje koje zastupa njihove interese u razgovorima
s predstavnicima vlasti.

Dve trećine nosilaca gazdinstava u Srbiji smatra da poljoprivredna politika u poslednjih godinu dana, pet i 10 godina ide u pogrešnom pravcu. Najveći broj optimista o tome smatra da poljoprivredna politika poslednjih godinu dana ide u dobrom pravcu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.08.2013. 18:33
E bas me cudi sto je seljak nepoverljiv prema drzavnoj politici.Nisu ga izjebali ni 1000 puta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online