Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.03.2010.
17:54
Tanjug A

LDP: Jeremić radi protiv Srbije

Liberalno demokratska partija (LDP) danas je, reagujući na izjavu ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića u Budimpešti, upozorila da on želi da veže donošenje odluke o ulasku Srbije u Evropsku uniju (EU) za povratak Kosova u Srbiju.

Prema stavu LDP, to ne znači samo ugrožavanje šansi da uskoro bude doneta odluka o prihvatanju kandidature, nego Srbiju suštinski opisuje kao zemlju koja nikada neće ući u EU, jer nije moguće prosto vraćanje Kosova u status iz prošlosti.

Kako LDP poručuje, Jeremić "nema pravo da vezuje naše ruke u budućnosti, da uslovljava naš ulazak u EU, iritirajući dileme i klimu u kojima za Srbiju ne može biti ničeg pozitivnog".

U trenutku dok kandidatura Srbije čeka martovski sastanak ministara spoljnih poslova EU, Jeremić "nas vraća nekoliko koraka unazad, iako je svestan da time nepotrebno provocira domaću javnost i evropske partnere i umanjuje šanse da se kandidatura pozitivno oceni".


"Nepotrebna izjava Jeremića", ukazuje LDP, "nanosi veliku štetu političkoj poziciji Srbije" i predstavlja manir politike i javnih nastupa koje je on "mogao da ima kao ministar u Koštuničinoj vladi, ali koji moraju biti neprihvatljivi u vladi koja želi da bude proevropska".


Inače, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas tokom posete Budimpešti da bi povezivanje evropske perspektive Srbije sa problemom Kosmeta bilo "tragična greška."


LDP smatra da ministar Jeremić nameće "sudbinske" dileme koje niko iz međunarodne zajednice ne postavlja. Na taj način, navodi LDP u saopštenju, daje politički podstrek onim strankama i snagama u zemlji koje šire strah od Brisela i već hvale vraćanje Jeremića na njihove pozicije koje su značile prekid evropskih integracija, zbog čega su poraženi na izborima 11. maja 2008. godine.

Ova izjava ima i štetne posledice na unutrašnjem planu i potkopava sve evropske napore, tvrdi LDP, jer je poruka društvu da Srbija može da zadrži navike prošlosti i da ništa ne promeni u svom stavu prema događajima iz nje.


Zbog ovakvih izjava, Srbija lako može da ostane i bez Evrope i bez prilike da učini ono što može i mora, da kao normalna zemlja, kandidat za EU i njen partner, pomogne ugroženim Srbima na Kosovu i popravi njihov položaj, zaključuje LDP.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online