Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 21.08.2013.
14:46
Beta A

"Uvesti bosanski jezik u Sandžaku"

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević (BNV) izjavio je da će uvođenje nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku omogućiti zapošljavanje oko 200 nastavnika i profesora.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević
 

On je agenciji Beta rekao da će i pored organizacionih problema u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju biti formirano 200 odeljenja učenika koji će nastavu pohađati na bosanskom jeziku.

"Najveće probleme školama predstavlja nedostatak prostora. Veće se trudi da uz pomoć stranih donatora poveća broj učionica u najopterećenijim školama. Ostale probleme ćemo rešavati u hodu, kako se budu javljali", rekao je Džudžević.

On je pojasnio da se reorganizacija odeljenja priprema na osnovu rezultata prvog kruga ankete sprovedene među 6.000 roditelja učenika prvog i petog razreda osnovnih i prve godine srednjih škola.

"Rezultati ankete prate nacionalnu strukturu u ovim opštinama. Oko 4.800 roditelja izjasnilo se da im deca pohađaju nastavu na bosanskom, a ostali na srpskom. Pet škola u Prijepolju su opstruirale anketiranje, ali očekujem da se taj proces završi u drugom krugu izjašnjavanja roditelja, odnosno do početka školske godine", rekao
je Džudžević.

Prema njegovim rečima, mnogi nastavnici srpske nacionalnosti su izrazili želju da drže nastavu na bosanskom, kako bi ostvarili normu časova.

"Tako će svi zadržati posao, a u isto vreme biće zaposleno još najmanje 200 novih nastavnika", naglasio je Džudžević. On je naglasio i da je većina od 19 predloženih udžbenika dobilo odobrenje Ministarstva prosvete Srbije.

"Do 2. septembra školama će biti dostupno skoro 90 odsto potrebnih udžbenika, ali će još sedam udžbenika kojih nema na tržistu u Srbiji morati da bude biti uvezeno iz BiH", rekao je Džudžević.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.08.2013. 15:29
А шта је са "херцеговачким" језиком?! http://www.crveneberetke.com/incident-kod-spomen-obelezja-nacistickom-zlocincu-u-novom-pazaru-video -Нека се наша власт забрине за овакве случајеве а не да промовишу измишљене језике и нације!
Sreda 21.08.2013. 15:06
odakle bošnjaci u sandžaku? jesu li i oni na stali od bogumila kao oni u bih? odgovor je nisu.muslimansko stanovništvo sandžaka je porijeklom srpskog/crnogorskog i albanskog porijekla.nikakve istorijske veze nemaju sa bosnom a pogotovo genetske. dalje, oni govore dijalektom srpskog jezika koji se zove zetsko-južnosandžački dijalekt,a taj dijalekt ne postoji u današnjem bosanskom jeziku.poznajju ga srpski i novostvoreni crnogorski jezik. iz svega ovoga stoji da ako ne pričaju srpskim jezikom u najboljem slučaju pričaju crnogorskim budući da je zet.-sandž.dijalekt uzet kao standard književnog crnogorskog jezika.
Sreda 21.08.2013. 15:57
To su politicki jezici izmisljeni u Briselu a ovi maloumnici koji misle da govore tim novim politickim jezicima neka objasne kako mogu da govore 5 ili 6 jezika a da su pri tome u svojim intelektualnim zivotima ucili samo jedan. To je u sferi psihijatrije a nikako lingvistike. Smijesni su zaista.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online